Софія Київська не отримувала жодної інформації про проект і терміни реставрації Гостиного двору

Автор: Леся Москаленко
10:41 18.10.2021

У травні 2021 року Кабінет Міністрів надав Гостиному двору статус пам’ятки національного значення, однак, поки що це ніяк не позначилося на долі історичної будівлі.

Зараз вона знову зимуватиме не ремонтованою і не реставрованою. Пам’ятку просто укриють та законсервують, аби убезпечити від опадів, а пішоходів – від падіння частин будинку на голову.

У якому стані Гостиний двір доживе до початку його реставрації, можна лише здогадуватися. Вже дев’ятий рік історична будівля у центрі столиці руйнується, доки навколо неї точаться суперечки.

Не дивлячись на неодноразові вимоги Києва передати Гостиний двір на Контрактовій площі у власність громади міста, Уряд прийняв рішення про передачу пам’ятки до сфери управління Міністерства культури. За версією КМДА, Мінкульт і особисто Олександр Ткаченко блокували передачу будівлі у власність міста. Мер Києва Віталій Кличко у березні цього року заявляв, що місто готове взяти на баланс і швидко відбудувати Гостиний двір. Однак, вимоги міста не були почуті і на сьогоднішній день балансоутримувачем Гостиного двору є Національний заповідник Софія Київська.

На думку експертів, якщо вже зараз розпочати підготовку до ремонту, реставрації будівлі та проектування, то будівельні роботи можна буде розпочати наприкінці 2022 року, а результати побачити через два роки.

Однак, на запит “Великого Києва” із Софії Київської надійшла відповідь, що у Заповідника немає інформації про терміни та строки отримання проекту облаштування, ремонту чи реставрації Гостиного двору. І станом на сьогоднішній день балансоутримувач забезпечив лише облаштування захисної сітки.

Читайте також: Відповідальність за руйнацію Гостиного двору несе Фонд держмайна – Володимир Прокопів

Нагадаємо, у травні 2021 Кабмін відніс Гостиний двір до категорії пам’яток національного значення.

Столична влада очікує передачу у власність громади Києва Гостиного двору. Місто готове взяти приміщення на баланс і привести його в належний стан. Але держава, видно, не дуже переймається станом пам’ятки. Поки вона руйнується, у Зеленського не виділили грошей на реконструкцію. Згодом очільник Мінкульту заблокував передачу Гостиного двору киянам.

В Департаменті культури КМДА таку пропозицію розкритикувати та попросили передати пам’ятку архітектури у власність міста. Кличко також звернувся до Шмигаля.

Останні новини