Карантин, день 428. В Україні розробляють три вакцини проти COVID-19

Автор: Галина Ворона
08:15 13.05.2021

В Україні вчені працюють над трьома вакцинами від COVID-19. Дослідження проводяться у Львові та Києві. Розробку двох вакцин профінансувала держава, третю - приватний інвестор.

Про це в інтерв’ю виданню “Сьогодні” розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За його словами, один препарат розробляють в Інституті біології клітини у Львові під керівництвом академіка Андрія Сибірного. Там вирощують білок COVID-19 в штучних умовах на дріжджах. Потім його очищають у біореакторі. Далі цей білок може бути доведений до лікарської форми.

Наприклад, як рекомбінантна вакцина, він може бути зареєстрований для доклінічних і клінічних дослідженнь і вже потім зареєстрований як препарат. Для прикладу, за такою технологією виробляється вакцина проти гепатиту В, коли також береться білкова основа”, – пояснив Ляшко.

Він уточнив, що наразі науковці проводять дослідження в лабораторних умовах до вересня. Після цього розпочнеться “процес виготовлення лікарської форми і проведення доклінічних досліджень, спочатку на тваринах”.

Над другою вакциною працюють в Інституті біохімії імені Палладіна в Києві під керівництвом академіка Сергія Комісаренка. Дослідження ведуться в двох напрямах – за схожою технологією штучного вирощування ослабленого білка коронавірусу і мРНК-вакцини. 

Ляшко уточнив, що розробку цих двох вакцин профінансував “Український фонд досліджень за конкурсною основою” (йдеться про державну інституцію Національний фонд досліджень України).

Третю вакцину виготовляють за рахунок приватних інвесторів. Препарат розробляє українська ПрАТ “Діапроф Мед” з американським корінням за участі епідеміолога Михайла Фаворова. Розробник заявляє, що добився нейтралізації вірусу на рівні клітини.

Ляшко також додав, що виробництво власної вакцини – тривалий процес, оскільки клінічні дослідження будь-якого препарату триватимуть довго.

Нагадаємо, в Інституті біології клітини НАН України, крім вакцини від Covid-19, створюють новий антибіотик широкого спектра дії і розробляють біосенсори. Торік Інститут біології клітини НАН України переміг в отриманні ґрантів від Національного фонду наукових досліджень. Зокрема, на розробку вакцини від коронавірусу львівські науковці отримали майже 10 мільйонів гривень. Один із наступних проєктів науковців – вакцини у таблетці.

До слова, для киян створили електронну карту пунктів вакцинації від COVID-19.

Останні новини