«Літаючу тарілку» на Либідській збережуть, але за нею з’явиться ТРЦ

Автор: Вікторія Мілюта
13:11 30.04

Державна інспекція архітектури та містобудування України дозволила реконструювати нежитлові будівлі біля станції метро «Либідська» у Києві в торгово-розважальний центр. Йдеться про локацію, де розміщена відома жителям міста «літаюча тарілка».

Про це повідомляється на сторінці ДІАМ у Facebook. 

Відповідно до проєкту декілька будівель об’єднають в одну та створять ансамбль через забудову внутрішнього простору.

В той же час будівлю «тарілки», яка у 2020 році була внесена до переліку об’єктів культурної спадщини, повністю збережуть.

Нагадаємо, за отриманням дозволу на виконання реконструкції замовник, яким є ТОВ «Проспект», звертався в ДІАМ ще на початку 2022 року. Тоді він отримав відмову через суттєві зауваження до проєкту.

Читайте також: Вийшла стрічка про архітектора, який спроектував “Літаючу тарілку” на Либідській

Зрештою всі недоліки усунули, а документи привели у відповідність. Забудовник повторно звернувся за дозволом, який інспектори ДІАМ на цей раз видали.

Згідно з проєктом, у новому ТРЦ Ocean Мall буде розважальний центр для дітей, атракціони, кінотеатри, фестивальний зал, музичний фонтан та близько 400 магазинів.

Товариство «Проспект» пов’язують з девелопером та власником кількох ТЦ у столиці Вагіфом Алієвим.

“Літаючу тарілку” на Либідській створив  архітектор та мистецтвознавець Флоріан Юрʼєв. Митець створив 25 інструментів – скрипки, альти, віолончелі, контрабас, був автором гербу Києва. Помер 11 вересня 2021 року на 92 році життя. Про нього вийшов український документальний фільм «Нескінченність за Флоріаном».

За життя митця існувала величезна проблема з патентуванням його винаходів. Однак, справа нащадків – зберегти цінну історію київського майстра. 

Останні новини