За сексуальне насилля над дітьми вирішили карати жорсткіше

Автор: Тетяна Сененко
16:17 18.02.2021

Верховна Рада посилила  відповідальність за вчинення сексуального насильства над дітьми. Відповідне рішення підтримали 322 народні депутати України.

Законом приведено національне законодавство у відповідність до норм Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції) шляхом внесення змін до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та Закону України «Про охорону дитинства».

До Кримінального кодексу України вносяться такі зміни:

  • пропозиція зустрічі, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем або технологій, зроблена повнолітньою особою особі, яка не досягла 16-го віку, з метою вчинення щодо неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, за умови вчинення істотних дій, спрямованих на те, щоб така зустріч відбулася, каратиметься обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  • пропозиція зустрічі, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем або технологій, зроблена повнолітньою особою неповнолітній особі, з метою втягнення її у виготовлення дитячої порнографії, за умови вчинення істотних дій, спрямованих на те, щоб така зустріч відбулася каратиметься позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  • вищезазначені дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або щодо малолітньої особи каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, жертви домашнього насилля можуть зателефонувати на гарячу лінію “15-00” або звернутись до кризової кімнати – її адреса засекречена, а отже люди в повній безпеці.

Останні новини