Сесія у «замінованій» залі: як пройшло пленарне засідання Київради

Автор: Тарас Шевченко
16:27 11.06.2021

У четвер, 10 червня відбулось чергове пленарне засідання Київської міської ради. Повістка дня обіцяла бути «гарячою». Так й трапилось – засідання тривало близько дев’яти годин з перервою. Але близько половини питань так і не розглянули через брак часу.

Найгарячіше питання засідання – Детальний план території частини Мінського масиву (обмеженим вулицями Юрія Кондратюка, Петра Калнишевського та Кільцевою дорогою). На минулій «пленарці» його вже розглядали, але не підтримали проєкт рішення. Але вирішили повернутись до розгляду питання ще раз.

Більше ніж півтори години розглядалось питання ДПТ – виступали представники громадськості, навіть представники замовника земельної ділянки прийшли (ДП «Агрокомбінат «Пуща-Водиця»), депутати влаштували жваву дискусію.

Аргументи громадськості зводились до того, що нічого не можна будувати на тій ділянці. Вони вказували на соціальну інфраструктуру, якої за словами громадськості, не буде побудовано.

Варто відмітити, що земля на території ДПТ знаходиться в державній власності та занедбана. Біля цих земель йде Кільцева дорога, а поруч вже є ЖК – наприклад, «Міністерський».

Представники ДП «Пуща-Водиця» та Фонду державного майна висловились проти ДПТ, а також зазначили, що звернулись до суду та правоохоронців щодо визнання недійсними інвестиційних договорів, за якими не тільки буде забудований мікрорайон, але ще й вже збудовані комплекси не зможуть ввести в експлуатацію. За їх словами, було відкрито ряд кримінальних проваджень по відношенню до всіх земель ДП, на яких будуються або збудовані ЖК.

Також, «підлив» масла у вогонь помічник народного депутата Мар’яни Безуглої, який сказав, що мешкає в Оболонському районі та проти ДПТ. До речі, сама пані Безугла була присутньою на засіданні.

Нагадаємо, що пані Мар’яна і минулого разу завітала на засідання Київради. Тоді вона говорила, що «я буду допомагати Києву змінюватись та тому й буду брати участь у житті міста».

А ще під час розгляду цього питання, до поліції надійшло анонімне повідомлення про мінування. При цьому, депутати продовжили розгляд проєкту рішення, а секретар Київради Володимир Бондаренко сказав, що повідомлення – неправдиве.

Представник забудовника «Столиця груп» пообіцяв, що соціальна інфраструктура буде на належному рівні, а права володарів гаражів на території майбутньої забудови будуть гарантовані. При цьому він заперечив всі звинувачення Фонду державного майна та запевнив, що кримінальні справи були закриті.

В підсумку, депутати прийняли це ДПТ. Хороше воно, чи погане – вирішить час. Як і те, чи будуть збудовані об’єкти соціальної інфраструктури.

Цікава ситуація склалася з голосуванням. Фракція «Слуга народу» у повному складі проголосувала проти проєкту, але під час земельної комісії троє представників фракції цей же проєкт підтримали.

Серед інших питань, що розглядалися, також було багато всього:

Також за ініціативи фракції «Європейська солідарність» було дано протокольне доручення зібрати депутатів-мажоритарників Верховної Ради по Києву, а також тих депутатів, хто мешкає у Києві, але обирався по виборчим спискам.

Ще одну ініціативу «ЄС» депутати провалили – відмовились включати до порядку денного проєкт звернення до ВР щодо створення ТСК по «вагнерівцям».

Після цього, депутати перенесли на наступне пленарне засідання аж 142 питання через брак часу на їх розгляд.

Вже наприкінці, депутати не підтримали проєкт рішення щодо зміни цільового призначення земельної ділянки під майбутнім меморіалом «Бабий Яр». Як впевнені деякі депутати, цей проєкт рішення мав допомогти росіянам у реалізації свого бачення Меморіалу.

Останнім часом активність представників російської культури та бізнесу по відношенню та Бабиного Яру підвищилась. У той же час, міські чиновники та деякі депутати закривають очі на український концепт Меморіалу. Ситуація дуже дивна, тому що в Україні питання історії та культури не мають розглядатися та обговорюватись представниками держави-агресора.

Наступного разу у депутатів буде дуже багато роботи, з врахуванням тих питань, що не розглянули в четвер.

Останні новини