Боротьба за держінтереси чи рейдерство: хто залишає без житла тисячі киян

Автор: Марія Супрун
17:07 26.05.2021

У столиці заблоковано введення в експлуатацію законних забудов, що позбавляє тисячі київських сімей можливості отримати власне житло.

Про це пише Юрій Андрєєв в блозі на Цензор.НЕТ та задається питання що це – боротьба за державні інтереси чи рейдерство?

Так, за його словами, у 2012 році державне підприємство «Пуща-Водиця» підписало договір із низкою приватних компаній та передало у користування земельну ділянку на Виноградарі, під забудову. У 2015 році на цій землі розпочинається будівництво нового житлового комплексу. З того часу замість занедбаних садів з’являються нові будинки, розвивається інфраструктура району.

Через сім років держпідприємство подає до суду, щоб анулювати договір оренди землі, бо вважає, що отриманих коштів недостатньо. Ймовірно це лише привід, щоб вивести з гри забудовника і передати землю під будівництво будинків іншій компанії.

Один з політиків, який, прикриваючись начебто інтересами виборців, найгучніше виступає проти розробки та прийняття нового ДПТ й забудови, а також розповідає про начебто збитковість інвестдоговорів для держави – це депутат Київради, член постійної комісії КМР з питань екологічної політики Костянтин Богатов.

Костянтин Богатов

У ЗМІ можна знайти згадки про бізнес-інтереси Богатова у низці забудов. Зокрема, під час попередньої депутатської каденції він, імовірно, курував від «Сaмoпoмoчі» забудову Труxaнoвoгo ocтрoву, новобудови нa вул. Пaтріca Лумумби, a також низку більш дрібних проєктів. Інсайдери називали й приблизну таксу, яку Бoгaтoв настійливо пропонував забудовникам за «кришування». Йдеться про $ 20-40 тиcяч, якщо це невеликий майданчик, та про від $100 дo 200 тисяч у випадку великого промислового проєкту чи масштабного ЖК.

Богатов також відомий прогулами сесій Київради й гучними скандалами: у лютому цього року, після бійки зі стендапером в кінотеатрі «Братислава», фракція «Голос» виключила його зі свого складу.

Пана Костянтина пов’язують з ексрегіоналом Сергієм Тігіпком: вони разом є засновниками й бенефіціарами ТОВ «Аванті-Девелопмент», що займається будівельними та інженерними роботами, виробництвом і продажем теплової енергії. За даними видання «Кaпітaл», ця фірма свого часу займалася реконструкцією банківських відділень, а також мала досвід будівництва кoтeджнoгo селища в Обуxівcькому рaйoні на Київщині.

У своїй риториці проти забудови держземель «Пуща-Водиці» пан Богатов посилається на так зване розслідування «Острів Оболонь» і публікації активістки Анни Гончаренко, відомої у певних колах як Аннабелла Моріна.

Аннабелла Моріна

Спільно з Богатовим пані Гончаренко свого часу заснувала громадський рух «Почайна», а її становлення як помітної фігури в громадському житті Києва дивним чином припадає на період, коли подруга й родичка активістки – Анна Бондар – займала не останню посаду в Департаменті містобудування й архітектури КМДА.

А всі проєкти Гончаренко і Громадського Руху «Почайна», який вона очолює, так чи інакше знаходяться в безпосередній близькості Рибальського півострова, де будується елітне житло. Забудовник – давній партнер і колега Анни Бондар за департаментом – Андрій Вавриш, який, своєю чергою, є родичем впливового чиновника Мінрегіонбуду часів Януковича – Дмитра Ісаєнка.

Слідом за столичним депутатом і псевдоактивісткою, мантру про інтереси держави неодноразово повторюють і деякі народні обранці. Цікаво, що раніше один із них, Олександр Юрченко, був досить відомим активістом, який зносив паркани чи не кожного будівельного майданчика у столиці.

Також це саме той депутат, якого звинуватили у хабарництві, але дивним чином йому вдалося зібрати суму в три мільйони гривень та вийти під заставу. Згідно декларації, у Юрченка таких коштів немає, та й майно його було заарештовано НАБУ. Імовірно, витяг з-за грат свого васала Андрій Холодов – ще один депутат зі «Слуги народу».

Холодову належить найбільша мережа кіосків в Києві із продажу цигарок. Юрченко за хабар у розмірі $13 тисяч вніс правки до законопроєкту «Про управління відходами», і просив у детектива НАБУ 3% частки в бізнесі – «шматок великого пирога». Ця інформація давно не є секретною, ще восени 2020 року її опублікував редактор Цензор.Нет Юрій Бутусов.

Отже, Холодов та Юрченко наприкінці 2020 року почали активно виступати проти будівництва житлових комплексів на Виноградарі. Який інтерес вони мають у цій справі?

Андрій Холодов давно бачить себе на посаді очільника КМДА. От тільки його біографія точно не сприяє високому рейтингу, а тому Холодов всіляко намагається побудувати образ борця за інтереси киян. Звісно, коли дружина депутата – кума Оксани Марченко, дружини Медведчука, треба додати до своєї біографії трохи патріотизму. 

Ще один можливий інтерес псевдозахисників державних інтересів – ласий шматок землі. Колись нікому не потрібне поле, огороджене парканом, з засохлими деревами перетворився на респектабельний житловий масив. Ціну додає й будівництво станцій метрополітену. А тому, за вказівкою нових власників державне підприємство, як під копірку, починає говорити словами Холодова-Юрченка про «невигідні умови» для держави. При тому, що з 2015 року 20 будинків Варшавського мікрорайону були введені в експлуатацію і Пуща Водиця, як замовник будівництва, підписувала всі необхідні документи для ДАБІ.

Умови договору з того часу не змінилися, але в один день у державне підприємство, і окремі депутати починають блокувати введення в експлуатацію готових на 100% будинків. Зараз понад тисяча сімей інвесторів залишаються без омріяного житла. До кінця року чекають на введення в експлуатацію своїх будинків ще дві тисячі сімей.

Люди, які вклали у покращення житлових умов всі свої кошти, а зараз опинилися на вулиці через політичні розбірки та чиїсь забаганки, не будуть мовчки сидіти і чекати, поки тютюновий олігарх задовольнить свої апетити. Наразі готується відкрите звернення до ДП «Пуща-Водиця». Якщо найближчим часом держава, в особі державного підприємства, не виконає умови діючого договору, інвестори законного будівництва вимушені будуть перекрити центральні вулиці столиці до моменту підписання документів для ДАБІ.

Нагадаємо, колишній керівник «Житлоінвестбуд-УКБ» погорів на будівельних схемах: понад 1600 кв.м житла пішло родичам.

Останні новини