Хатня справа: як сонячні панелі допомагають економити світло столичній багатоповерхівці

Автор: Оксана Тупальська
16:30 29.04

Мешканці київського житлового будинку ОСББ «Художник» на вулиці Великій Васильківській встановили сонячні панелі на даху аби отримати автономне живлення. Як їм це вдалося та про досвід, корисний багатьом зараз розповімо.

Сонячні панелі нині є дублюючим джерелом енергії для будинку. Тобто, споживання від центральної лінії постачання у жителів збереглося, однак в умовах відключення світла вони мають додаткове джерело електроенергії, а також частково економлять загальну.

Енергія сонця живить обладняння теплопункті, що є у багатоповерхівці та завдяки цьому незалежно від погоди та роботи постачальників мають гарячу воду та опалення, система дозволяє вручну підключати і відключати ліфти до батареї. Також влітку будинок може повністю живитися від сонця, а його мешканці сплачують 0 грн за світло відповідно до платіжок. 

Де взяли гроші на панелі

Мешканці скористалися міською програмою «70/30%», що діє у Києві для будинків ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та ЖБК (житлово-будівельний кооператив). За умовами програми 70% вартості робіт оплачує місто, а 30% – збирають та інвестують мешканці.

Як виконували комплекс робіт

Опалення від електрики сонця використовують ощадно ще й завдяки тому, що уважно обстежили будинок та виявили, куди безцільно втікає тепло та світло. Зрештою, замінили склопакети та двері в під’їздах, утеплили фасад, встановили три гібридні інвертори по 10 кВт і 30 кВт батарею. І це обладнання може заряджатись або від мережі, або від сонячних панелей, що встановлені на даху. Від батарей автономно може повністю працювати ІТП (до 48 годин), а з освітленням МЗК і зовнішнім – на батареях це все може працювати добу. Загальна вартість виконаних робіт – 2,5 млн грн.

@avangardsolar Як виглядають двосторонні #сонячніпанелі ? Технологія називається Bifacial, це панель #jasolar вони генерують більше електроенергії ніж звичайні #сонячнібатареї , але потребують правильного монтажу без затінення тильної сторони. Дуже круто дають результат взимку, коли під панелями багато снігу, і альбедо (відбивна здатність поверхні) максимальна. #сонячніелектростанції #зеленаенергетика ♬ оригинальный звук – Serhii Solar

Читайте інші публікації з серії:

Останні новини