Причина весняної втоми – не в авітамінозі: як підняти рівень енергії з користю для здоров’я

Автор: Любава Лисичкіна
23:46 29.04

Щонайменше кожен третій навесні втрачає енергію, а у кожного десятого — майже депресивні симптоми. Мало сил, немає бажання рухатися… «Фахівці» з інтернету називають це «весняним авітамінозом». Чи так це?

Фото: ілюстративне

За словами відомої лікарки-дієтолога Оксани Скиталінської, авітаміноз — стан повної відсутності вітамінів, що в наш час майже не зустрічається. Такий стан несумісний з життям.

Найбільш ймовірну причину так званого «авітамінозу», це коли втома та нестача енергії викликані перебудовою циркадних ритмів. Взимку людям не вистачає світла та серотоніну, тому гірше працює епіфіз та супрахіазматичне ядро. Це — особливі структури мозку, які: відповідають за добові (циркадні) ритми, ендокринні функції, обмін речовин, кров’яний тиск та періодичність сну; посилюють роботу імунної системи, допомагають організму пристосуватися до різних умов освітленості; виділяють та керують гормоном мелатонін.

Як підняти рівень енергії з користю для здоров’я

 Більше гуляти, оптимально в першій половині дня. Навіть у хмарну погоду освітленість на вулиці вища, ніж удома.

Використовувати фототерапію. Придбайте потужну лампу з інтенсивністю освітлення не менше 10 тисяч люксів.

“Рекомендований курс фототерапії: не менше 30 хвилин кожного ранку щонайменше місяць. Я використовую лампу фототерапії рано-вранці після душу. Цей чудо-засіб допомагає: подолати депресію (не гірше антидепресантів, ще краще в комбінації з ними); відновитися після перельотів зі зміною часових поясів; покращує чутливість до інсуліну; нормалізує імунну відповідь”, – говорить дієтологиня.

Про дефіцит вітамінів

Взимку характер харчування і справді змінений: більше солодощів, варених, смажених страв, консервацій, менше свіжих овочів, фруктів та ягід. Хоч авітамінози в наш час майже не зустрічаються, можливий дефіцит 2-х важливих вітамінів: С та Д. Стерті симптоми нестачі вітамінів: втомлюваність, дратівливість, суха шкіра, ламке волосся, часті респіраторні, вірусні, загострення хронічних захворювань, безсоння, поганий настрій та інше.

Як поповнити дефіцит вітамінів

  • Чай з шипшини, свіжа та квашена капуста щодня, петрушка — природні джерела вітаміну С. ВАЖЛИВО! Вітамін С не затримується в організмі надовго. Тому вживайте його протягом дня порційно.
  • Печінка тріски (1 раз на тиждень), яйця нам’яко (1-2 штуки щодня), жирна морська риба (лосось, скумбрія, оселедець 2-3 рази на тиждень) — продукти, збагачені вітаміном Д. Також його містять пігулки, краплі та, звичайно, сонце.
  • У людей старшого віку вітамін Д слабо виробляється в шкірі — варто додатково приймати його щодня.
  • Вживайте овочі цілими. Зберігання розрізаних овочів на сонці та в холодильнику руйнує вітамін С.
  • Максимально урізноманітнюйте раціон, бо не існує єдиного універсального продукту.
  • Правила прийому вітамінів: водорозчинні (наприклад, групи В) — натще, жиророзчинні (вітамін Д) — після їжі.
  • Підтримуйте здоров’я ШКТ: запальні процеси шлунку, кишківника, підшлункової залози погіршують засвоєння всіх нутрієнтів.
  • Уникайте смаженої, гострої, занадто кислої їжі та надлишку солодощів — це погіршує стан органів травлення.

“Завдяки повноцінному раціону в будь-яку пору року реально не відчувати дефіцит ніяких вітамінів. Харчуйтеся правильно та будьте здорові!” – зазначає Скиталінська.

До слова, “ВК” писав про каву і кофеїн: якою є безпечна доза та чому слід остерігатися інтоксикації.

Останні новини