Як журналіст ВК влаштувався у таксі. Експеримент редакції

16:23 18.01.2021

Кожен водій у своєму житті хоча б раз думав про те, щоб трохи заробити завдяки водійському посвідченню. Ця тема є особливо актуальною зараз – у період карантину та прогнозованого зменшення доходів через економічну кризу. Наскільки складно влаштуватися на роботу в таксі у 2021 році?

Фото: "БЖ"

Кореспондент “Великого Києва” спробував перевірити це на собі.

Ми промоніторили ряд служб таксі Києва через сайти пошуку роботи. Критеріями нашого пошуку були:

  • Обов’язково український стартап;
  • Хороші умови праці для водіїв;
  • Реальна можливість заробити у таксі;
  • Комфорт і хороші ціни для пасажирів.

Зупинилися на таксі White Cab. Багато хто бачив на дорогах міста білі автомобілі Volkswagen Polo Sedan.

Фото: “БЖ”

Агрегатор таксі Cab – молода і саме українська компанія, орієнтована  на сегмент “комфорт + адекватна ціна”, що має у постійному власному автопарку White Cab лише нові автомобілі віком до 3-х років.

І що важливо для нашого експерименту – за кожне замовлення обіцяє бонус 30-60 грн  (це значно вище від чинних прайсів на ринку), а найголовніше –  привабливий коефіцієнт для водіїв у 0% та заробіток у 1,5-2 рази більше ніж у конкурентів.

Останні дві позиції особливо важливі та є запорукою успіху чи, точніше, хорошого заробітку для тих, хто хоче спробувати працювати чи підпрацьовувати у столичному таксі. Про все по черзі.

Таксі Cab пропонує для водіїв кілька варіантів співпраці: на  нових автомобілях компанії та на власних авто. Щоправда, до останніх діють високі технічні вимоги, оскільки компанія, як ми вже сказали вище, працює у сегменті “комфорт”, але з досить притомними тарифами для пасажирів. Наприклад, у категорії Just поїздки стартують від 27 грн. 

Влаштуватися на роботу за добу:

Із плюсів Cab – хороша діджиталізація всіх процесів. Щоб влаштуватися водієм цієї служби, можна заповнити анкету на сайті, або ж зв’язатися за номером 0931703380.

На відміну від багатьох інших служб таксі Києва, водієм Cab може стати не кожен, адже, окрім 3-х років водійського стажу, потрібно ще витримати співбесіду з інструкторами, на яку запрошують після заповнення анкети і звісно, після того, як вашу анкету було відібрано.

Читайте також: Сідаєте в таксі – пристебніться: нові зміни у ПДР

Співбесідою все не закінчується – є ще тестовий період, де за водієм ведеться особливий нагляд. Щоранку водії відправляють фото автомобіля у всіх ракурсах (салон, багажник, зовнішній вигляд) і себе. Таким чином компанія контролює якість надання послуг пасажирам.

Фото: “БЖ”

Ознайомившись із вимогами, ми вирішили, що водійське резюме журналіста ВК повністю відповідало вимогам до кандидатів, розміщених на сайті.

Вже наступного дня зранку співбесіду та інструктаж було успішно пройдено. Адміністрація попросила пред’явити оригінали всіх документів, у першу чергу, водійські права, техпаспорт та документи, які підтверджують особистість.

Проте нас відразу попередили, що навіть успішна співбесіда – це не остання перевірка. Адже попереду тестовий період, коли водій має на практиці довести свою компетентність.

У службі пояснили, що в салонах автомобілів Cab заборонено палити, а водій має дотримуватися корпоративного кодексу. Наприклад, не вживати нецензурних слів, відповідати ввічливо на всі питання пасажирів стосовно сервісу, вчасно приїздити за викликом, тримати автомобілі в ідеально чистому стані (їх фішка – чистота та комфорт, що вирізняють серед інших служб таксі), не перевищувати дозволену швидкість і звісно, щоб добре заробляти –  дотримуватися щоденного фінансового плану.

Цього ж дня нашому колезі порадили встановити додаток для водіїв Cab Driver. Не плутати із додатком для пасажирів Cab. Водійський додаток можна встановити і почати ним користуватися лише після офіційного працевлаштування до компанії.

Також цікавим є момент, коли щотижня водії приїздять в офіс для особистого спілкування. Таким чином компанія задає корпоративний дух та допомагає водіям обмінюватися інформацією й обговорювати робочі моменти, які потребують удосконалення.

Кияни все ті ж – їх не зіпсувала велика кількість таксі

Не дивлячись на карантин, таксі лишається популярним транспортом для пересування містом. Вже протягом першої пів години нашого перебування на маршруті надійшло понад 10 замовлень у різних районах Києва.

Інколи  виникали ситуації, коли доводилося чемно нагадувати про маску. Варто віддати належне, що всі водії користуються масками, а в  автомобілях White Cab обов’язково наявні серветки  CaviWipes для знезараження поверхонь.

Нашого журналіста у перший же день проінструктували, що він має постійно протирати паски безпеки, ручки дверей та руль. Один пасажир навіть попросив при ньому провести процедуру дезінфекції. Ми з розумінням поставився до такої вимоги  і ще раз провели при клієнтові процедуру дезінфекції. До речі, цей момент також передбачений у корпоративних правилах служби.

Читайте також: Соціальне таксі запускають у столиці. Як виглядають авто ззовні і всередині 

Ми зі здивуванням також довідалися, що White Cab одне з небагатьох таксі Києва, де обов’язково в наявності є бустер – крісло для подорожування дітей.

На маршруті за кілька днів нам трапилося три мами з малюками, які розповіли, що насправді у місті не так просто знайти таксі з дитячим кріслом і до того ж послуга безоплатна. Дивно, що таких таксі мало, бо це обов’язкова вимога згідно з останніми змінами ПДР.

І про найголовніше – про гроші

Ще до початку експерименту кілька столичних досвідчених таксистів радили нам не брати дистанцій понад 8 км (від місця розташування авто Cab до замовника). Мовляв, довші маршрути – нерентабельні. Часткова правди у цьому є, проте ця формула не завжди  себе виправдує. Очевидно, що для того, аби виконати норму й отримати високий заробіток потрібно здійснити протягом робочих годин якомога більше поїздок. Звісно, якщо ставити за мету заробляти від 25 тис. грн і вище на місяць.

Про автопарк можна  більше довідатися на офіційному сайті. Ми лише хотіли показати у часи економічної кризи один із варіантів додаткового заробітку для киян з водійськими правами та хорошим досвідом.

Останні новини