Як діяти, якщо в будинку почалася пожежа: дієві поради від парамедиків

Автор: Любава Лисичкіна
20:53 16.04

Ніхто не застрахований від пожежі. Тому якщо раптом дитина щось підпалила, сталося коротке замикання, спалахнуло щось на кухні, або ви відчули запах гарі з коридору, знання, як поводитися, можуть врятувати ваше життя і життя ваших дітей.

Фото: ілюстративне

Рекомендаціями поділилися фахівці Всеукраїнської Спілки Парамедиків.

Найголовніші кроки і дії

По-перше, ЗАВЖДИ спочатку викликайте Пожежну службу (101, 112). Навіть якщо пожежа не у вас або невелике загоряння, і вам здається, що зможете загасити самі, зазначають фахівці.

По-друге,  – водою гасити олію, що горить, і електроприлади під напругою суворо заборонено! Можна їх гасити щільною тканиною, пральним порошком, піском, землею тощо.

 По-третє, не витрачайте час на пошук домашніх тварин. Сумна статистика показує, що багато хто гине саме через те, що намагалися знайти вихованців, що сховалися.

Що важливо пам’ятати!

  • що головна небезпека при пожежі – це ДИМ І ПРОДУКТИ ГОРІННЯ! Тому ніколи не намагайтеся піти через задимлене приміщення. Жодна волога ганчірочка на обличчі вас не врятує.
  • не стрибайте з вікон або балконів, якщо живете вище 2 поверху! Статистика ДСНС каже, що кожен другий стрибок із більшої висоти — летальний.
  • вчіть дітей з раннього віку, що вогонь – це небезпечно! Що треба завжди повідомляти дорослим, якщо нашкодив, і щось спалахнуло. І що не можна при пожежі ховатися у ванну, під ліжко, в шафу та ін. Якщо цікаво, напишемо про це детально.

Крім цього, парамедики радять придбати додому аерозольний вогнегасник, захисну маску та протипожежну ковдру та аптечку.

До слова, “ВК” писав про те, як уберегтися від укусів кліщів і хвороб, які вони переносять: прості поради.

Останні новини