У справі “Київзеленбуду” з’явилися нові підозрювані, а сума збитків значно зросла

Автор: Володимир Хлєбников
19:47 10.12.2021

Кількість підозрюваних у справі комунального об’єднання "Київзеленбуд" зросла до 10 осіб. Також збільшився й розмір завданих збитків. Тепер, за даними слідства, вони становлять 115,19 мільйона гривень.

Про це 10 грудня повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Як писав “ВК”, 11 травня 2021 року Київська прокуратура провела обшуки у службових приміщеннях «Київзеленбуду» щодо дій підрядних організацій у рамках кримінального провадження в частині можливого ухилення від сплати податків під час проведення капітальних ремонтів та реконструкцій деяких столичних парків і скверів. 30 липня відбулися повторні обшуки у «Київзеленбуд».

НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) встановили “нові епізоди розкрадання коштів “Київзеленбудом”, у зв’язку з чим 10 грудня трьом особам повідомлено про підозру“. Ще сімом фігурантам справи було оновлено підозри “в контексті нових доказів“.

Читайте також: Тепловики “порадували” киян новими платіжками та абонплатою: що змінилося

Таким чином, зазначають в НАБУ, “загальна кількість осіб, ймовірно причетних до вчинення корупційного злочину, зросла до 10, а загальна сума завданої шкоди комунальному об’єднанню – до 115,19 млн грн“.

Серед підозрюваних (посади вказані на момент вчинення злочину): в.о. начальника Управління екології та природних ресурсів Київської міської ради, колишній позаштатний радник генерального директора КО «Київзеленбуд», генеральний директор КО «Київзеленбуд» (2016-2018 рр.), генеральний директор КО «Київзеленбуд» (2018-2019 рр.), заступник генерального директора з комерційних питань КО «Київзеленбуд», начальник одного з відділів КО «Київзеленбуд», працівник одного із відділів КО «Київзеленбуд», довірена особа позаштатного радника гендиректора «Київзеленбуду», директор ТОВ, приватний підприємець“, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у 2016-2018 роках “Київзеленбуд” оголосив і провів тендери на закупівлю спеціальної техніки для утримання зелених насаджень районів столиці. Колишній позаштатний радник гендиректора комунального об’єднання, якого слідство вважає організатором корупційної схеми, за попередньою змовою з іншими посадовцями та приватним підприємцем фактично забезпечили перемогу у тендерах трьом наперед визначеним компаніям, “які поставили техніку “Київзеленбуду” за завищеними цінами“.

Читайте також: В офісі “Київавтодору” знову проводять обшуки – які підозри цього разу

Частину незаконно отриманих коштів учасники корупційної схеми перерахували на рахунки іноземних компаній, а звідти — на підконтрольну їм компанію, зареєстровану в Італії. На підставі здобутих доказів, з метою відшкодування збитків, завданих громаді Києва, детективи НАБУ добилися накладення арешту на корпоративні права італійської компанії та об’єкти нерухомості, які, як вважає слідство, могли збудувати за рахунок коштів, виведених з “Київзеленбуду”. Йдеться про проєкт із будівництва житла у Вероні (Італія)“, – проінформували в НАБУ.

У серпні 2020 року САП і НАБУ оголосили сім підозр у справі про розкрадання чиновниками “Київзеленбуду” майже 78 млн грн зі столичного бюджету.

За даними ЗМІ, одним із підозрюваних є Андрій Мальований – колишній в.о. начальника Управління екології і природних ресурсів Київської міськради, ексголова Державної екологічної інспекції України.

Нагадаємо, 12 жовтня 2021 року співробітники Подільської окружної прокуратури Києва провели повторні обшуки службових приміщень КО “Київзеленбуд”.

Читайте також: Обшуки та вилучення документів. Правоохоронці “завітали” до КП “Київкомунсервіс”

Останні новини