У ЧАЕС випробують корейські технології дезактивації радіації

18:53 27.10.2020

У зоні ЧАЕС випробують технологію дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів, розроблену фахівцями Корейського інституту досліджень атомної енергії (KAERI). У разі позитивних результатів випробування Чорнобильська АЕС отримає додаткову до наявних технологію дезактивації з правом використання виключно на промисловому майданчику станції.

Як розповів заступник директора технічного (з поводження з радіоактивними відходами) Олександр Скомарохов, відповідна угода нещодавно була підписана на Чорнобильській АЕС.

У рамках цієї угоди представники ЧАЕС за технологіями KAERI і за погодженими з KAERI процедурами виконають дезактивацію фрагментів бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення широким спектром випромінюючих елементів.

За словами Скомарохова, це взаємовигідне співробітництво. Корейські атомники зацікавлені у співпраці з українськими колегами, тому що мають технічні розробки для дезактивації радіоактивно забруднених поверхонь, однак випробувати їх на реальних, а не штучно забруднених поверхнях не можуть – у їхній країні подібні забруднення відсутні.

Водночас, Чорнобильська АЕС, виконуючи виведення станції з експлуатації, постійно шукає засоби і технології, які дозволять, з одного боку, якісно виконувати дезактивацію матеріалів, а з іншого – істотно зменшити кількість РАВ, що утворюються в цьому процесі.

Таким чином, майданчик ЧАЕС є свого роду лабораторним полігоном для випробування запропонованої фахівцями KAERI технології.

Під час проведення випробувань, які триватимуть до кінця 2021 року, буде дезактивовано елементи з відомими характеристиками забруднення, зокрема бетонні фрагменти конструкцій, а також металеві пластини з нержавіючої й вуглецевої сталі, шляхом пінної дезактивації.

У разі позитивних результатів випробування Чорнобильська АЕС отримає додаткову до наявних технологію дезактивації з правом використання виключно на промисловому майданчику станції.

Нагадаємо, нещодавно зону відчуження вперше дослідив робот-пес Boston Dynamics. Про що він може розповісти.

Останні новини