Незалежні! Як українці здобули своє свято і коли святкували?

Автор: Тетяна Ніжинська
08:22 24.08.2021

Нині, 24 серпня 2021 року, ми святкуємо День Незалежності України. Цього ювілейного року мало хто пам’ятає, що перший День Незалежності святкували у Києві не серпневого, а липневого дня 1991 року. Як і чому так сталося? А ще про те, як українці голосували за незалежність – читайте далі…

Не цей день в історії

В 1990 році розпочався так званий «парад суверенітетів»: коли одна за одною республіки Радянського Союзу проголошували себе суверенними. Україна не стала винятком і 16 липня 90-го року на голосування у Верховній Раді УССР була винесена «Декларація про державний суверенітет України».

Результати голосування вражають своєю одностайністю: 335 депутатів проголосували «за» і лише четверо були проти. На хвилі піднесеного настрою Верховна Рада того ж таки дня підписала постанову: «вважати 16 липня Днем проголошення незалежності України».

Постанова закріплювала також необхідність щороку святкувати День Незалежності, тому вже наступного 1991 року численний натовп вийшов на головну площу Києва.

Святкування Дня Незалежності 16 липня 1991 року. Джерело: babel.ua

Читайте також: Чому кияни почали святкувати День прапору раніше за всіх?

Свято було безпрецедентним, тому партійні лідери, очевидно, перебували у певній розгубленості не знаючи як саме вибудувати сценарій святкових заходів. А від так пішли за стандартним алгоритмом: покладання квітів до пам’ятника Леніну,  урочисте зібрання у палаці «Україна». Проте були й відмінності: Хрещатиком пройшов багатотисячний марш. Учасники якого не тільки були вбрані в вишиванки, але й несли в руках не червоний, а синьо-жовтий прапор. Надвечір тоді ще на Жовтневій площі відбувся урочистий концерт. Так Україна вперше і востаннє святкувала День Незалежності в липні.

Цікаво, що концертну сцену встановили поруч з пам’ятником Жовтневої революції. Мине всього лише декілька місяців і у тому ж таки 1991 році площу перейменують в Майдан Незалежності, а пам’ятник революції демонтують.

Святкування Дня Незалежності 16 липня 1991 року. Джерело: babel.ua

Читайте також: Харків ніколи не був “першою столицею України”. Що треба знати про цей міф

Акт незалежності

Щойно Україна вперше відсвяткувала День Незалежності, як до Києва завітав Президент США Джордж Буш-старший. У своїй промові, яку у пресі назвали «Котлета по-київськи», американський очільник закликав українців відмовитися від «самогубного націоналізму». Буша-старшого уважно вислухали, але не дослухалися поради.

Справа в тому, що Джордж Буш-старший виступав у Верховній Раді 1 серпня, а вже 18 серпня у Москві розпочалися події, які увійшли в історію як «Серпневий путч». Не довго споглядаючи за проблемами Москви, Леонід Кравчук 24 серпня 1991 року приймає «Акт проголошення незалежності України».

Виступ Джорджа Буша-старшого у Верховній Раді УССР 1 серпня 1991 року. Джерело: bbc.com

Читайте також: До Дня Конституції: ТОП-11 фактів

На той момент Кравчук був головою Верховної Ради УССР, прийняття Акту він пояснював зокрема і так: «виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року».

Сам по собі прийняття Акту проголошення незалежності  було значним кроком, але не вирішальним – останнє слово було за народом. Тому на грудень призначили референдум.

Цікаво, що у своїй промові Джордж Буш-старший натякнув, що США не визнає незалежності України і підтримуватиме стосунки з офіційною Москвою. Однак вже 26 грудня 1991 року США змінили своє рішення і визнали незалежність України, відбулося це за каденції того ж таки Буша-старшого.

Автор Акту проголошення незалежності України Левко Лук’яненко, 24 серпня 1991 року. Джерело: glavcom.ua

Читайте також: Топ-10 фактів про пам’ятник Володимиру Великому

Референдум та вибори

На 1 грудня 1991 року призначили і всеукраїнський референдум, і перші вибори президента. З референдумом все було біль-менш просто. Одне питання: «Чи підтримуєте ви Акт проголошення незалежності України». І два варіанти відповіді: «так» або «ні».

А от з виборами було трохи складніше. Виявилося, що очолити Незалежну зажадало більше 90-та осіб. Всі вони мали до 31 жовтня 1991 року зібрати бодай 100 тисяч підписів на свою користь. Справитися з завданням вдалося лише сімом, а на вибори пішли лише шість – соціаліст Олександр Ткаченко зняв свою кандидатуру.

Шістка тих, хто претендував на пост Президента України виглядала так: Леонід Кравчук та Ігор Юхновський висувалися як незалежні кандидати; від партії «Народний рух України» йшов В’ячеслав Чорновіл; «Українська республіканська платформа» пропонувала голосувати за Левка Лук’яненко; Партія демократичного відродження України висунула Володимира Гриньова; а Народна партія України – Леопольда Тябурянського.

Виборча дільниця під час референдуму, 1 грудня 1991 року. Джерело: ru.krymr.com

Читайте також: До Дня архітектури: легендарні зодчі Києва

1 грудня явка на виборчі дільниці була зразковою: 84,18% українців, а це приблизно 32 млн, зажадали проголосувати.

Результати всеукраїнського референдуму перевершили всі очікування: 90,32% тих українців, що прийшли на дільниці проголосували на підтримку Акту проголошення незалежності України. Найбільшої підтримки ідея незалежності здобула в Тернопільській та Івано-Франківській областях:  «за» проголосувало 98% виборців. А найменше підтримували незалежність у Криму – 54%

Що ж до президентської кампанії, то переміг саме той кандидат, який свого часу і поставив на голосування історичний Акт – Леонід Кравчук. Він набрав 61,59% голосів, довгий час цей результат був рекордним серед українських керманичів.

Інавгурація Леоніда Кравчука, 5 грудня 1991 року. Джерело: prm.ua

Читайте також: Хрещення Русі: легенди та факти про перших київських християн

Саме так Україна стала одразу здобула і незалежність, і очільника. 20 лютого 1992 року Верховна Рада прийняла нову постанову «про День Незалежності України», закріпивши за святом дату 24 серпня.

Цікаво, що Польща та Канада змагалися у тому, хто перший визнає незалежність України. Перемогла Польща, яка вже 2 грудня 1991 року надіслала відповідну ноту. Документ був надрукований з орфографічними помилками, які не стали виправляти, аби встигнути бути найпершими. І недарма так поспішали: Канада визнала незалежність України теж 2 грудня, але спізнилася на декілька годин.   

Останні новини