Мінкульт перевірив ще два корпуси Лаври – вже без перешкод з боку УПЦ МП

Автор: Ольга Даниленко
14:49 25.04.2023

Пам’ятка Національного значення “Теплий храм” та пам’ятка місцевого значення – “Братські келії” – 48 та 43-й корпуси Києво-Печерської лаври, після користування орендарів УПЦ МП, знаходяться у задовільному стані. Також залишилося звірити 119 предметів культурних цінностей, які входять до Фондової колекції загальнодержавного значення.

Після рішення суду, віряни та представники УПЦ МП не заважали роботі членів Комісії Мінкульту.

Про це повідомила членкиня комісії Мінкульту з приймання-передачі державного майна заповідника, директорка департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар’яна Томин.

Вона додала, у разі уникнення перешкод з боку представників УПЦ МП – комісія завершить роботу через два місяці.  

Ми сьогодні перевірили 48-й корпус і 43-й. 48-й – це є памятка Національного значення – це Теплий храм. 43-й – це памятка місцевого значення – “Братські келії”. Дві пам’ятки в задовільному стані, тому, думаю ми у спокійному режимі, сподіваюсь, зможемо продовжити роботу. Думаю, нам ще рухатися два місяці, як мінімум. Все залежить від того, на скільки нам вдасться у правовому полі уникати будь-яких зіткнень на ґрунті непорозумінь”, – розповіла Томин.

Дивіться також: Охоронці УПЦ МП метали ножі у стародавні двері Лаври

Також членкиня комісії Мінкульту нагадала, що у заповіднику працює комісія по звірці культурних цінностей, яка має перевірити наявність 829 музейних предметів, які входять до Фондової колекції загальнодержавного значення.   

Нам ще залишилося 119 обєктів культурних цінностей, в рамках ще однієї комісії дозвірити. Всі інші абсолютно на місті. Все, що вивозилося, я так розумію, це були особисті речі представників монастиря. Це не були культурні цінності”, – додала Томин.

Додамо, загалом члени комісії Мінкульту перевірили та опломбували вже вісім приміщень Києво-Печерської Лаври. 20 квітня стало відомо про чотири перевірених та опломбованих корпусів – 37, 37-А, 112 й матеріальний склад, 21 квітня були перевірені та опломбовані ще два корпуси – 39 та 44-й. Два дні поспіль представники та віряни УПЦ МП блокували роботу членів Комісії Мінкульту.  

Стосовно 112-го корпусу члени комісії зафіксували злочин за ст. 298 ККУ “Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини”.

Також, представники комісії Мінкульту з приймання-передачі державного майна заповідника до сьогодні не можуть потрапити до 111-го корпусу Лаври – чоловічого монастиря УПЦ МП. Їм не дозволяють це зробити ченці цього монастиря, намісником якого є Павло Лебідь.

Читайте також:  У Лаврі УПЦ МП влаштували підпільний цех, а ченці УПЦ МП залишають після себе сміття, поламані стільці та брудний туалет

Як повідомляв “ВК”, представники Державної аудиторської служби під час ревізії Києво-Печерської Лаври виявили 36 новозбудованих самочинних будівництв – усі вони є комерційними та господарськими приміщеннями (тобто не мають прямого відношення до чернечого життя/побуту). 

29 березня прихильники УПЦ МП мали покинути територію Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Однак не виїхали – до сьогодні продовжується протистояння між представниками УПЦ МП та активістами, які вимагають від УПЦ МП виконати рішення держави та виїхати з української святині.

Мінкульт вже тричі  подавав  заяву в поліцію через перешкоджання, які чинили представники УПЦ МП роботі Комісії з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Нагадаємо, голова СБУ Василь Малюк розповів, що 61 священнослужитель УПЦ МП підозрюється у роботі на РФ. Суди в Україні винесли 7 вироків клірикам УПЦ МП. Двох із них обміняли, одного – на 28 полонених українців. Припинено громадянство України для 19 попів УПЦ МП.

Останні новини