Київрада просить Мінкульт передати Костел святого Миколая римо-католицькій громаді

Автор: Галина Ворона
18:51 21.10.2021

Київська міська рада звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України та підтримала вимоги представників римо-католицької громади в передачі їй Костелу святого Миколая, де у вересні цього року вогонь майже повністю знищив унікальний орган та частково пошкодив внутрішнє оздоблення та вітражі костелу.

За словами депутата Київської міської ради Григорія Маленка, впродовж майже 30 років віряни зверталися з численними зверненнями щодо повернення костелу парафії римо-католицької церкви.

Наразі, через пошкодження будівлі вогнем, парафіяни, віряни, а також духовенство римо-католицької церкви змушені проводити служби просто неба. Віряни не мають доступу і до підвалів костелу, де раніше проходили навчання у недільній школі. Враховуючи стан будівлі та нагальну необхідність у проведенні відновлювальних робіт представники римо-католицької громади вчергове звертаються з вимогою передати костел парафіянам та релігійній громаді в постійне користування. Це рішення дасть змогу зберегти пам’ятку від подальшого руйнування”, – зауважив депутат.

Він додав, що в 2020 році вже було прийнято рішення про переміщення Національного будинку органної та камерної музики в окреме приміщення до 2023 року, після чого, відповідно, будівлю костелу громада римо-католицької церкви змогла б повноцінно використовувати для богослужінь, проте наразі орган знищений, релігійна громада переживає, що цей процес може затягнутись.

Читайте також: Столиця та вся Україна мають знати, що відбувається з Костелом Св. Миколая – Прокопів

Нагадаємо, 3 вересня 2021 року в Києві загорівся Костел святого Миколая (ВІДЕО). Загоряння сталось між першим і другим поверхами та швидко розповсюдилось на покрівлю будівлі. Рятувальники пожежу  загасили, але виявилося, що пошкоджено орган (ФОТО, ВІДЕО).  

Депутат Ємець обурений тим, що міністр культури взяв під контроль пожежу у Костьолі, хоча будівля повністю на балансі Мінкульту.

У соцмережах кияни пишуть власні думки щодо події – “просто біль”, “уроди”, “не мали коштів і клепки утримувати” та звинувачують в пожежі Мінкультури.

Побачити, як виглядає Костел святого Миколая після пожежі, можна тут.

Останні новини