Карантин, день 40. Нас попередили про другу хвилю вірусу

09:02 20.04.2020

Карантин триває вже 40 днів і всі з нетерпінням чекають його закінчення, проте українцям ще довго доведеться ходити в масках, оскільки на осінь прогнозують другу хвилю коронавирусу. Спокійне життя може наступити тоді, коли у нас буде вироблений колективний імунітет до вірусу, а на це потрібно рік-півтора. 

Епідемія буде тривати не один-два місяці, а як мінімум рік. Більш того, як розповіла виданню “Сегодня” вірусолог Інституту епідеміології та інфекційних захворювань Алла Мироненко, друга хвиля захворюваності буде більше нинішньої.

“Восени буде друга хвиля захворюваності, на неї і припаде пік. У масках і з дезінфікуючими засобами нам ще доведеться жити довго”, – сказала вона.

Всьому світу доведеться навчитися жити в нових умовах. Транспорт можуть запустити з обмеженням по кількості пасажирів, в громадських місцях доведеться і далі носити маску.

“Щоб все вийшло з-під контролю, досить однієї зараженої людини – і почнеться нова хвиля захворюваності. Війна з епідемією не закінчиться, поки не буде колективного імунітету. А на це піде 12-18 місяців. Навіть вакцина не з’явиться раніше, ніж через рік, і Україна не отримає її в числі перших країн. Ми повинні навчитися жити з вірусом. Загроза буде тривати десь рік, відповідно, ми повинні бути готові до гнучких і швидких змін. Підприємці повинні підготувати свої бізнес-процеси. Якщо ми не будемо цього робити, ми втратимо багато людей”, – додав інфекціоніст Вадим Арістов, директор Revival Institute for Future.

Нагадаємо, що МОЗ прогнозував пік захворюваності в Україні на другу половину квітня

У свою чергу міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, чому в Україні різко збільшилася кількість заражених (400-500 за добу). За його словами,  це є наслідком масового святкування Вербної неділі, а також в Україні стали більше робити ПЛР-тестів. 

“На жаль, багато хто не дотримувався наших рекомендацій залишатися вдома на Вербну неділю і не відвідувати масово богослужіння. У зв’язку з цим прояви були на 4-5 день після того, як люди інфікувалися, і ми відразу побачили зростання коронавирусу”, – сказав Степанов.

Читайте також: Новий підхід у житлобудуванні, за який київські архітектори отримали визнання індустрії

Зазначимо, що Великдень цього року опинився кинутим за грати локдауну. “Великий Київ” роздивився, як все проходило у церквах столиці та, зрештою, всього світу.

Також, “Великий Київ” три дні слідкував за динамікою забруднення повітря в столиці. Що це означає і яка загальна картина – пояснюємо тут.

Останні новини