День вишиванки – долучайтеся до онлайн-флешмобу

08:56 21.05.2020

Сьогодні, 21 травня, в Україні відзначається неофіційне свято, присвячене традиційному національному вбранню - вишиванці. У цей день українці зазвичай надягають вишиті різнокольоровими візерунками сорочки. Масові заходи заборонені цього року, але можна долучитися до онлайн-флешмобу.

День вишиванки був заснований в 2006 році і з тих пір щорічно відзначається в третій четвер травня.

Це день покликаний популяризувати українську культуру, зберегти народні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу.

Ідея акції «Всесвітній День вишиванки» зародилася в 2006 році і належить одній зі студенток Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Її надихнув одногрупник, який завжди ходив на пари у вишиванках. Тоді Воронюк запропонувала студентам вибрати день і прийти всім в вишиванках. Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів і викладачів, але пізніше свято розрослося до всеукраїнських масштабів.

Щороку в честь свята влаштовуються виставки, ярмарки, флешмоби та паради вишиванок, але цього року через карантин всі масові заходи відмінено. Саме тому, учні Києва започаткували онлайн-флешмоб. До нього також долучилися їхні батьки та освітяни столиці.

Усього за 3 дні учні, їхні батьки та освітяни Києва створили понад 300 публікацій різного формату: відео, фото, майстер-класи зі створення вишиванок, вірші, пісні та танці про берегиню українського народу. Переглянути пости можна на сторінці проєкту «Все буде Добре! ОК!» у Facebook за темою «Моя вишиванка».

Організатори флешмобу рекомендують долучатися та використовувати флешмоб #Моя_вишиванка у соціальних мережах.

Традиційно День вишиванки є улюбленим святом не лише у кожному закладі освіти, а й у кожній українській родині. Одягаючи вишиванку, ми засвідчуємо нашу єдність та приналежність до української культури, її історії та традицій. Попри карантин, киян об’єднує єдиний рух – патріотичний, народний, український”, – зазначив в.о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський.

 

Останні новини