Бучі повернули третину міста. Раніше суд вирішив, що це ліс, і передав Кабміну разом з 20 тис. жителів

10:16 24.04.2020

890 гектарів земель мікрорайону Лісова Буча визнані комунальною власністю міста Буча. Таке рішення ухвалив Ірпінський міський суд 23 квітня 2020 року. Бучанська об’єднана територіальна громада називає це рішення великою перемогою, оскільки 890 га - це третина території Бучі, загальна площа якої становить 2658 га.

Про це у Facebook повідомив мер Бучі Анатолій Федорук.

Він каже, що суддя Наталія Карабаза 23 квітня відмінила «рішення Мікуліна» по справі 890 га та ухвалила нове, яким відмовлено у задоволені позову прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Кабінету міністрів України до Бучанської міської ради та фізичних осіб.

Таким чином поставлена крапка в 6-річному спорі про те, чи є землі міста Буча державною власністю. Ні – не є”, – додав мер. 

Він нагадує, що у 2014-му суддя Ірпінського міського суду Андрій Мікулін у справі №367/4187/14-ц визнав частину Бучі, умовною площею 890 га, лісом першої категорії, яка знаходиться за межами населеного пункту, а власником цієї землі стала держава в особі Кабінету міністрів України, а не бучанська громада.

Читайте також: Новий підхід у житлобудуванні, за який київські архітектори отримали визнання індустрії

В результаті найбільший мікрорайон міста, де мешкає понад 20 тис. жителів, збудовано 6 тис. приватних і понад 120 багатоквартирних будинків, де є школи, садочки, медичні заклади, дороги та вулиці, опинився в «підвішеному стані».

Базуючись на вказаному «рішенні Мікуліна», представники прокуратури заявили десятки позовів до мешканців міста Буча про витребування належних їм на праві власності земельних ділянок на користь держави. Прокуратуру не зупиняв навіть той факт, що на цих землях десятиліттями стояли житлові будинки, в яких мешкають громадяни міста.

Це був політичний процес. З одного боку, прокуратура мала на меті забрати ділянку 14 га у родичів Ігоря Калетника. З іншого боку, органи прокуратури створили юридичний «гачок», щоб тримати на ньому міського голову і Бучанську міську раду. Бо позови стосувалися якраз діяльності органів місцевого самоврядування”, – впевнений Федорук.

Він радіє, що понад 5 років невпинної юридичної боротьби дали свої плоди: помилкове та відверто неправосудне рішення судді Мікуліна скасовано.

Мер Бучі зазначає, що вирішальними у цій справі стали документи та матеріали, надані Бучанською міською радою як стороною по справі, які беззаперечно доводять, що землі в межах міста належать громаді, а не державі, і не мають статусу лісового фонду. Правова позиція, напрацьована юридичним відділом і зафіксована в процесуальних документах, переконала суд в безпідставності вимог прокуратури.

Він запевнив, що місцева влада докладе зусиль, щоб всі безпідставні позови до мешканців Бучі були відкликані прокуратурою, а права та законні інтереси кожного, хто постраждав від «рішення Мікуліна», були захищені в повному обсязі.

Читайте також:

Останні новини