“Ми з краю, в якому наша хата – не скраю”. Про що говорив Зеленський у святковій промові

12:15 24.08.2020

Президент Володимир Зеленський взяв участь в урочистостях до Дня Незалежності і привітав українців з найбільшим державним святом. Зранку він відвідав молебен у Софії Київській, вшанував пам’ять полеглих на Донбасі захисників України, поклав квіти до пам'ятного хреста на Алеї Героїв Небесної сотні і на завершення звернувся до українців зі святковою промовою під час урочистостей на Софіївській площі.

Зеленський виступав на постаменті у формі карти України. Перед ним вишикувалися солдати різних родів військ, поруч сиділи чиновники і гості.

На початку промови він повідомив про те, що сьогодні 29-й день поспіль на сході України немає бойових втрат, і побажав, щоб ці дні “тиші стали місцями, роками, століттями”.

Мова Зеленського, як зазвичай, була образною: він неодноразово називав Україну мамою, а народ – її дітьми, лікарів, що лікують від коронавірусу, – супергероями і чарівниками. Також він щедро сипав фразами на зразок “Ми не ангели. Та чортам тут не місце”, “Ми з краю, в якому наша хата – не скраю”, “Ми твердо стоїмо на своєму, бо рухаємося вперед” та ін. 

Значну частину промови президент присвятив згуртуванню українців.

Треба згадати, що, незалежно від мови, релігії, національності – ми брати й сестри. Ми всі – діти України. І нікому не давати шансу посіяти між нами розбрат”, – зазначив він.

Зеленський згадав Донецьк, Луганськ і Крим, яких бракує “за нашим сімейним столом”, і сказав, що “ми робимо все, щоб настав день, і вони повернулись. У країну, яку вони не впізнають. Яку сьогодні ми будуємо разом з вами”. 

За його словами, ця країна “буде першою у Європі за людським щастям, а не тільки за розміром території”, а найвищою цінністю у ній буде “життя і здоров’я громадянина, а не те, за кого він голосував на виборах президента”.

Ця країна, наголосив Зеленський, буде завжди готова дати відсіч, і “ті, хто без бою подарував частину території, будуть давати свідчення, а не проповіді з патріотизму”. 

Читайте також: “Немає місця конфліктній політиці”. Зеленський показав фото з попередніми президентами

Він також підкреслив, що “створити країну мрії ми можемо тільки разом”, і закликав відчути, що “ти не телеглядач, а безпосередній творець нової країни”.

Бо львівська площа Ринок і харківська площа Свободи, Дерибасівська в Одесі та Яворницького в Дніпрі, Артема у Донецьку та набережна в Ялті – це все Україна. Лавра, Софія, Михайлівський Золотоверхий, велика ханська мечеть Бахчисарая та синагога у Дніпрі – це все Україна. Полтавські галушки, гуцульський банош, закарпатський бограч, одеський форшмак, львівський сирник та луганський шахтарський торт – це все Україна”, – сказав Зеленський.

Ще він закликав помічати героїв серед нас і цінувати один одного зараз, а не колись, і усвідомити, що “нашу незалежність слід захищати кожного дня і кожному з нас: комусь – зі зброєю в руках, комусь – з учительською указкою, а комусь – з медичним скальпелем”.

Окремо Зеленський розказав про те, чому цього року в Україні на День Незалежності не провели парад, за що його неодноразово критикували.

Читайте також: Переговори, дороги та мінімалка: Топ-3 тези Зеленського з нового інтерв’ю

“Танки, бронетранспортери, літаки – це не атракціон для киян та гостей столиці в країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках. Техніка має бути не в мирному Києві, а на передовій – там, де вона зараз потрібна, і тільки так і має бути, якщо ми поважаємо власну армію”, – сказав Зеленський і пообіцяв провести парад згодом після великою української перемоги.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як Зеленський агітує за “Слугу народу” під час робочих поїздок Україною.

Останні новини