Зеленський відповів на петицію щодо виїзду з України чоловіків

Автор: Марія Супрун
11:33 11.06.2022

Президент України Володимир Зеленський офіційно відреагував на петицію "Скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців".

Його відповідь з’явилася під самою петицією, яка на сайті президента набрала понад 27 тисяч підписів.

Автор звернення пропонує під час мобілізації пріоритет віддати добровольцям, а для решти – відкрити кордони.

Зеленський, в свою чергу, нагадав, що згідно з законом, захист суверенітету України є обов’язком громадян.

Як президент України – гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина…  зазначаю, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу. За статтею 65 Основного закону України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України“, – йдеться у відповіді на петицію.

Президент також зазначив, що згідно з Конституцією право громадян вільно залишати територію України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану. Обмеження, передбачені указом від 24 лютого про введення воєнного стану в Україні, передбачається скасувати після завершення дії воєнного стану.

Українці дійсно, згідно з Конституцією України, можуть вільно покидати її межі. Але зараз в країні запроваджений воєнний станякий і є винятком з закону. І скасувати ці обмеження можна буде лише по завершенні дії воєнного стану в нашій державі“, – підкреслив президент.

Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції.

Раніше Зеленський сказав, що петиція про скасування заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку має адресуватися не президенту, а батькам полеглих українських воїнів.

Як писав “ВК“, на засіданні 22 травня Верховна Рада продовжила термін дії воєнного стану в Україні до 23 серпня.

Останні новини