В Україні виявили кілька мутацій коронавірусу COVID-19

18:37 07.05.2020

В Україні виявлено три генотипу коронавірусу, і саме з ними пов'язані особливості клінічної симптоматики. Крім того, у здорової на вигляд людини коронавірус може загострити імунодефіцитний стан, що призводить до тяжкого перебігу хвороби або смерті.

Про це розповіла лікар педіатр-інфекціоніст, доктор медичних наук Оксана Виговська в програмі «Ранок на карантині», яка виходить по буднях на телеканалі «Київ». 

На її на думку, в нашій країні набагато краща ситуація, ніж в Китаї або Італії.  

Це хороша новина. Ми бачимо, що епідеміологічна ситуація, захворюваність і летальність в Україні відрізняються від країн Європи”, – говорить експерт.

За її словами, протікання хвороби без симптомів або в легкій формі залежить не тільки від загального стану здоров’я людини чи належності до групи ризику, але й від того, яким «підвидом» коронавірусу вона заразилася. Така ж само ситуація і з дітьми. Якщо у них вже були проблеми зі здоров’ям, то і хвороба у них буде важчою.

Експерт каже, що летальні випадки або важке протікання хвороби у, здавалося б, здорових людей вчені пояснюють наявністю імунодефіцитного стану у пацієнтів, який був загострений коронавірусом.

Тут нам всім ще доведеться розбиратися, досліджувати”, – додала Оксана Виговська.

І тут, звичайно ж, багатьох цікавить питання, якщо вірус мутує, то наскільки буде ефективною вакцина, яка зараз розробляється в багатьох країнах.

Тут немає однозначної думки. Одні фахівці вважають, що через мутації вірусу, вакцини можуть виявитися недієвими. А інші стверджують, що якраз всі, що відбулися, мутації є не значними, поверхневими, і вакцина буде достатньо ефективною для вироблення противірусного імунітету”, – розповіла Оксана Виговська.

Щодо лікування лікар розповіла, що в Україні протоколи оновлюються раз на два тижні або навіть частіше, постійно враховується вітчизняний досвід і сусідніх країн. Що ж стосується дітей, то визначити, це коронавірус або банальне ГРВІ, може тільки педіатр, який раніше спостерігав дитину. Тільки він знає її анамнез, як вона хворіє. Тому, порадила Оксана Виговська, завжди слід в першу чергу звертатися до свого лікаря.

Нагадаємо, Олександрівська лікарня запроваджує новий спосіб лікування коронавірусу, що дозволяє уникнути використання апаратів ЕКМО та ШВЛ.

Останні новини