Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій

14:45 17.05.2020

Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв Великого терору - масштабної кампанії масових репресій громадян у 1937-1938 рр, що була ініційована керівництвом СРСР й особисто Йосипом Сталіним для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків.

Сьогодні по всій країні проходять заходи з вшанування пам’яті жертв політичних репресій, церемонії покладання квітів та вінків до пам’ятників, пам’ятних знаків, місць загибелі та поховань репресованих. 

Одне з найбільших поховань жертв сталінських репресій на території України знаходиться у Биківні під Києвом, де створено заповідник. Таємну спецділянку НКВД УРСР почали використовувати навесні 1937 року. Протягом 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних в київських тюрмах НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі. У заздалегідь підготовлені ями скидалися тіла жертв, потім присипати вапном і землею.

Кількість похованих у Биківнянському лісі остаточно не встановлено. На думку істориків, вона може становити 20-100 тисяч осіб.

За даними, опрацьованими співробітниками Галузевого державного архіву СБУ та Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», встановлені прізвища понад 18 500 чоловік, яким було винесено вироки в Києві та які захоронені в Биківні. Тільки на підставі документів трійки НКВС в 1937-1938 роках в Києві було розстріляно 15 тисяч чоловік. Найбільше число розстрілів припадає на 19 травня 1938 року – тільки на підставі рішень трійки НКВС за ніч в київських тюрмах розстріляли 563 особи.

У Биківнянському лісі поховані письменники Михайло Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський і десятки тисяч інших жертв Великого терору.

Указом президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» в Україні встановлено День пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається щорічно у третю неділю травня.

Як повідомляє Офіс президента, глава держави Володимир Зеленський відвідав Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» та взяв участь у заходах до Дня пам’яті жертв політичних репресій. Він поклав квіти до братської могили, а також встановив лампаду й ушанував пам’ять жертв тоталітаризму біля центрального монумента меморіалу «Биківнянські могили».

Крім того, Володимир Зеленський поклав квіти до пам’ятного знака польських поховань.

Шокують колосальні масштаби злочинів та їхня антигуманна природа. Абсолютно чужа як законам нормального людського буття, так і суспільному устрою цивілізованого світу. Тоталітарна машина без вагань знищувала на своєму шляху людські життя та долі”, – сказав президент.

Володимир Зеленський наголосив, що сучасні та наступні покоління повинні зробити все задля неповторення подібних злочинів.

У незалежній демократичній Україні життя та здоров’я громадян завжди буде моїм безумовним пріоритетом”, – зазначив глава держави.

У пам’ятних заходах також взяв участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Останні новини