У Софії Київській відкрили відреставроване панно “Місто на семи горбах”

11:24 19.05.2022

Художники-реставратори Національного заповідника "Софія Київська" завершили реставрацію та монтаж керамічного панно Галини Севрук "Місто на семи горбах".

Як розповіли на Facebook-сторінці заповідника, 18 травня у Софії Київській відбулося урочисте відкриття цього витвору мистецтва. Саме цього дня авторка панно мала б святкувати свій день народження. На жаль, життя скульпторки-монументалістки, керамістки та мисткині Галини Севрук обірвалося у лютому 2022 року. У відкритті взяв участь її син.

Монументальна робота художниці знайшла свій новий дім у будинку консисторії Софійського архітектурного ансамблю після того, як її у жовтні 2020 року демонтували з фойє готелю “Турист”.

Композицію розмістили на стіні одного з найкращих залів нещодавно відреставрованої будівлі.

Цяостання монументальна робота  Галини Севрук має високу художню цінність. На ньому зображені княгиня Ольга та князь Ярослав Мудрий із донькою Анною — королевою Франції, птах Сирин та інші герої стародавньої історії Києва.

Художники-реставратори науково-реставраційної майстерні Національного заповідника “Софія Київська” виконали низку реставраційних робіт. Зокрема, фрагменти панно ретельно очистили від бруду та пилу.

Певна частина керамічних елементів була пошкоджена і потребувала склеювання. Також було проведено маскування дрібних тріщин і западин на поверхні з додержанням фактури. Після цього кожен елемент затонували. А згодом панно змонтували на заздалегідь підготовлену стіну.

Галина Севрук – скульпторка-монументалістка, керамістка, живописиця, членкиня Спілки художників України, лауреатка премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. В. Стуса, премії ім. митрополита А. Шептицького. Стояла біля витоків Клубу творчої молоді “Сучасник”, де спілкувалась з шестидесятниками. Доробок мисткині налічує понад 500 камерних керамічних творів на теми з історії України, понад 30 монументальних керамічних панно в різних архітектурних пам’ятках Києва, Чернігова, Одеси. Померла Галина Севрук 13 лютого 2022 на 92-му році життя.

Читайте також: Монументальне панно не пережило ремонту у кінотеатрі “Краків” 

Нагадаємо, що 8 жовтня у фойє готелю “Турист” демонтували горельєфне керамічне панно “Місто на семи горбах”, створене 1986 року Галиною Севрук. Під час демонтажу панно було серйозно пошкоджене, його “шматками” вивозили на тачці. 

Останні новини