Після дощів у Києві повно зміїв – які з них отруйні та кого кусають розповідає біолог

Автор: Оксана Тупальська
15:19 07.05

Кількість змій у травні та червні на території Києва помітно зростає. Живність переважно завершила парування та тепер народжується потомство. Які види змій можуть зустріти кияни та чи вони не нашкодять здоров’ю розповіла провідний біолог-дослідник відділу акватераріуму КиївЗоо Оксана Мороз.

Кор. “ВК”: Чи варто боятися зміїв, які водяться в зелених зонах Києва та біля водойм?

Оксана Мороз: Почнемо з того, що в наших громадян, українців, на підсвідомості є страх перед зміями. Він дуже давній і пов’язаний з різноманітними народними повір’ями, з негативом, різноманітними обрядами, які стосувалися змій. Наразі в Україні немає змій, які б гналися за людьми і нападали, були агресивними в місцях, куди люди приходять відпочивати.  

Змії у Києві переважно навпаки – намагаються втекти від людей, щоб з нами не зустрітися

У них справжніх вух немає, але змія завжди відчуває коливання ґрунту. Вона завжди і заздалегідь намагається відповзти у безпечне місце, щоб не стикатися з людьми. Тим більше, якщо шум постійний і відбувається протягом декількох годин, змія завжди буде відповзати.

Читайте також: У Києві в одному з парків побачили кубло змій

Кор. “ВК”: Які отруйні та неотруйні змії заселяють київський регіон?

Оксана Мороз: У Києві та Київській області можуть зустрічатися неотруйні змії. Наприклад, 2 види вужів – звичайний і водяний.

Вуж водяний

У водяного, немає оцих вушок жовтеньких, які є на верхній частині голови у звичайного вужа. Він трошки більший за звичайного. Обидва види не є агресивними. Вони полюють на риб і гризунів.

Із отруйних змій, зустріч з якими може бути умовно небезпечною для киян – це гадюка звичайна, яка у нас живе

Біля води гадюки ніколи не зустрічаються, поблизу озер та річок може бути ще одна умовно неотруйна змія – мідянка звичайна. Вона полює на рибу і жаб, а також на мешканців, які зустрічаються біля водойм – гризунів.

Із 5 видів гадюк, які є в Україні, 4 більш-менш рідкісні. Одна з них степова, яка взагалі не зустрічається в Києві, хіба зі значним потеплінням може перекочовувати. Однак це відбувається поступово, і не одне десятиліття мине поки зустрінемо степову у столиці. Але може зустрічатись гадюка звичайна.

Гадюка звичайна

Кор. “ВК”: Як відрізнити «київську» гадюку за зовнішнім виглядом, якщо зустрінеться на природі?

Оксана Мороз: Звичайна гадюка невеликого розміру, до 70 сантиметрів, і така опецькувата, товстенька. На спині у неї може бути візерунок у вигляді ромбів. Голова трикутна, і вона завжди дає про себе знати, якщо небезпека застала її зненацька. Наприклад, десь спала, приїхали люди, повз неї проходять – вона завжди попереджає сичанням і припідніманням передньої частини тіла: що тут небезпека може бути.

Читайте також: Травень – час народження змій: як слід поводитись, вирушаючи на природу в Києві 

Кор. “ВК”: Які території в межах Києва можна сміливо назвати місцями заселення змій?

Оксана Мороз: Вони мешкають там, де є волога. А  в Києві дуже багато водойм – 400 гідрографічних об’єктів, 230 озер і ставків, штучні водойми, 12 річок невеличких, окрім Дніпра, струмки, джерела. Багато водойм і дуже обводнені околиці – Дніпро, Десна, Десенка, Либідь, Нивка, Совські ставки та інші.

Цьогоріч кількість змій помітно збільшилась, бо коли були дощі, їм було дуже затишно, тепер гарно себе почувають, є багато корму

Біля річок є й їжа для змій. Бо де немає об’єкту полювання, вони там не будуть мешкати. Кількість змінюється сезонно – і цей період небезпечний тим, що їх багато стає, скрізь, і вони активні. Влітку змії вже відкладають яйця і пильнують за ними.

Кор. “ВК”: МОЗ щороку звітує про випадки укусів змій – як же тоді люди їх знаходять, або навпаки – змії людей?

Оксана Мороз: Змії українські не агресивні і вони самі намагаються втекти. Лише якщо ви самі випадково на неї наступите або присядете, тоді ця гадюка буде вас кусати. А вужі і мідянка навіть тоді не будуть вас кусати. Іноді людська ненависть і відраза до змій глибинна. От просто не люблять люди жаб, павуків та зміїв.

Наші змії – це не мамба, яка живе в південно-американських лісах і може ганятися за відвідувачами будинку. У нас таких змій немає

Наші обережні, і коли відбувається струс ґрунту або струс повітря від кроків чи руху техніки, змія відчуває і намагається піти. Окрім тих окремих випадків нечастих, коли змія заснула десь. Це може бути з гадюками. Але гадюки зазвичай тільки на сухих, підвищених, відкритих ділянках, вони не будуть зустрічатися там, де мідянка або вужі біля водойм.

Мідянка звичайна

Які є в воді, та ж мідянка, можуть харчуватися і рибами. Наприклад, бичок якийсь попадеться, або клітка. Ці риби нешвидкі, вона гарно їх ловить. І також харчується тваринами, різноманітними гризунами, які зустрічаються на березі. А маленькі зміята, які виводяться на початку літа, не можуть вполювати велику здобич, тому ловлять та їдять комах.

Кор. “ВК”: Чи можна людям ловити змій в природі та брати додому на догляд?

Оксана Мороз: Більшість плазунів українських занесені до Червоної книги України і 9 з них є навіть у Міжнародній Червоній книзі (Червоний список Міжнародного союзу охорони природи). І їх відлов заборонений. Багато видів – наприклад, веретениця, жовтопуз безногий є в міжнародному списку. Також полози – жовточеревий, візерунковий, леопардовий, ескулапів, сарматський – вони всі в Червоній книзі України, а також Міжнародній Червоній книзі.

Наша київська мідянка також в Міжнародній Червоній книзі. І охороняється Червоною книгою України. А також багато видів ящірок

Наприклад, вірменська, Даля, піщана, прудка. Звичайні наші ящірки, яких діти намагаються зловити там, куди прийшли відпочивати, зелена ящірка – вони всі зараз охороняються, тому що діє охорона біотопів – тобто, місць перебування тварин.

Ящірка Даля

І немає так, що один вид охороняється, а інший ні. Охороняються місця перебування тварин. Ще в Україні є кілька видів вужів – візерунковий, жовточеревий, лісовий, леопардовий, але в основному вони або жителі Прикарпаття або південних регіонів. На територію Києва можуть потрапити хіба випадково.

Кор. “ВК”: Що варто зробити, щоб змії не оселилися на території приватної садиби?

Оксана Мороз: Якщо у вас присадибна ділянка, куди можете недалеко з міста виїхати, або в місті на тих самих Осокорках, ви просто не захаращуйте її, прокосіть ті ділянки, які у вас заростають травою або заберіть штабелі з дров, які багато років можуть лежати, і ніхто ними не топить.

Маєте розгрузити свою присадибну ділянку, якщо ви не хочете, щоб там з’явилися змії

Минулого року влітку мене запрошували відловити змію – там була гадюка звичайна, невеличного розміру, під шифером, у людини заселилася. Неподалік був яр такий, в ярі струмочок, це біля Бучі знаходиться село. Звичайно, там нічого не прокошувалося ніколи, 2 стоси дров лежали. І зміям дуже зручно було заселятися. Але коли ми приїхали, змію відловили. А для того, щоб наступні не прийшли з яру, просто попросили і сусідів, і власників двору прокосити навколо. Нам потім відіслали фото, що все гарно прокошено. І більше вони там змій не бачили.

 

Закарпаття. Змії на дровітні

Останні новини