У підземці відкрили виставку до 80–річчя трагедії Бабиного Яру

Автор: Галина Ворона
17:57 27.09.2021

У Києві на станції метро "Дорогожичі" відкрилась виставка "Зона відчуження", присвячена пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру. На виставці представлено 84 фотографії та 42 текстові панелі. Автори експозиції – відомий американо-французький письменник, володар Гонкурівської премії за книгу "Благоволительки" Джонатан Літтел та французький фотограф, режисер, член агентства Magnum Photos, лауреат Niépce PrizeАнтуан Дагата.

Організував виставку Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, художнім керівником якого є скандальний російський режисер Ілля Хржановський.

Як пояснюють організатори виставки, концепція розроблена таким чином, щоб надати сенс і значення місцевості Бабиного Яру відвідувачам, які приїжджають у цей район на метро.

Відкриття виставки відвідав мер Києва Віталій Кличко.

За його словами, Бабин Яр – це страшний символ Голокосту, нелюдської жорстокості та ненависті.

Про ці болючі і страшні сторінки історії треба згадувати не тільки напередодні трагічної дати, а пам’ятати кожного дня. Не замовчувати, як це робилося в радянські часи. Не заговорювати і не відводити погляд. Саме тому подібні виставки привертають увагу, нагадують усім, що тут сталося 80 років тому. І ми повинні пам’ятати і вшановувати пам’ять майже 100 тисяч невинних жертв, що загинули в Бабиному Яру. Тут знищили представників багатьох національностей. Серед них було багато дітей, жінок та літніх людей. Бабин Яр став одним із символів жахливого злочину нацистів проти людства”, – наголосив Віталій Кличко.

Виставка триватиме з 27 вересня до 10 жовтня.

До слова, минулоріч у меморіальному центрі Холокосту “Бабин Яр” запропонували перейменувати  станцію “Дорогожичі” на “Бабин Яр”.

Читайте також: Президент України на боці російського проєкту меморіалізації Бабиного Яру 

Нагадаємо, в Бабиному Яру в рамках російського проекту почали зводити “Курган” (ФОТО).

Зазначимо, приватна структура, що зветься “Меморіал Голокосту “Бабин Яр”, фінансована передусім донорами з Російської Федерації (серед спонсорів – російські бізнесмени з оточення Володимира Путіна Михайло Фрідман та Герман Хан), попри протести ряду українських науковців, культурних діячів, дисидентів та єврейських громадських активістів, почала зводити чергову інсталяцію у Бабиному Яру – “Кришталеву стіну плачу”.  Архітектором є Марина Абрамович, яка відома своїми емоційними провокаціями у мистецтві не менше за художнього керівника Меморіального центру Голокосту, російського режисера Іллю Хржановського.

Останні новини