У Києві створили пристрій, який видаляє радіацію

Автор: Тетяна Сененко
14:39 29.05.2021

Вчені Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України розробили метод вилучення радіації з поверхонь обладнання атомних електростанцій. Метод успішно протестували на Чорнобильській атомній електростанції та на Дослідницькому ядерному реакторі Інституту ядерних досліджень НАН України.

За підсумками випробувань вчені створили пристрій для очищення металевих поверхонь від радіації, повідомляють в НАН України. Суть вилучення радіації полягає в руйнуванні поверхневого шару забрудненого обладнання під дією електричного струму.

Слід зазначити, що відомі методи видалення радіації в стаціонарних умовах практично не придатні для обладнання великих габаритних розмірів.

Читайте також: Винахідниця з Києва здобула нагороду на міжнародному конкурсі

Фахівці Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України розробили пристрій, який дозволяє уникнути цього недоліку.

Читайте також: Вчені провели масштабне дослідження на предмет виявлення мутацій у дітей ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

Нагадаємо,

Нагадаємо, раніше з’явилась інформація про те, що у Чорнобилі датчики фіксують зростання небезпечних нейтронів.  Інформація подавалася зі слів  співробітників Інституту проблем безпеки атомних електростанцій в Києві.
Ці повідомлення потім спростували.

 

Останні новини