Територія музею на Саксаганського під загрозою забудови: новий ЖК може пошкодити історичні пам’ятки

Автор: Галина Ворона
19:59 16.04

Київська міська рада провалила голосування за відмову забудовнику в поновленні оренди землі на території Музею видатних діячів української культури. Тепер на цій ділянці в історичному центрі міста може розпочатися будівництво ЖК.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці руху “Чесно”.

Мова йде про ділянку на вул. Жилянській, 96а, де  ТОВ “НВП “Рестін” планує звести багатоповерхівку — готельно-офісно-житловий комплекс.

За словами активістів, Київрада вирішила передати під будівництво ЖК землю історико-культурного призначення, яка є складовою Музею видатних діячів української культури.

Але, за твердженням Департаменту культури КМДА, будівництво на цій ділянці призведе до пошкодження розташованих поруч історичних пам’яток.

ТОВ “Рестін” звернулося до Мінкульту із заявою на погодження проєктної документації для будівництва ще у 2019 р., але отримало відмову. У 2021 р. компанія намагалася скасувати рішення міністерства через суд. Термін дії договору оренди земельної ділянки на Жилянській забудовником закінчився у 2022 р. З цього ж року, за словами активіста Дмитра Перова, Офіс Генерального прокурора вимагає заборонити будівництво 16-поверхового комплексу.

Проте на початку 2023 р. Господарський суд відхилив позов заступника прокурора, який просив заборонити Київраді продовжувати договір оренди забудовнику, а останньому — здійснювати будівельні роботи.

Один із засновників ТОВ “НВП “Рестін” Ігор Штрель є громадянином Німеччини, але народився у росії. Також через інші компанії “Рестін” пов’язують з відомим київським забудовником Вадимом Столаром.

Читайте також: У Києві не знайшлося охочих відреставрувати історичний будинок, який пошкодили росіяни. У будинку жив Саксаганський

Останні новини