29 квітня – день пам’яті Дмитра Гнатюка, неймовірного виконавця “Пісні про рушник” та ” Як тебе не любити, Києве мій”

Автор: Любава Лисичкіна
18:40 29.04

Голос, яким Україна звучала на весь світ – його не стало після тривалої хвороби на 92 році життя.

Видатий український оперний співак, педагог, режисер, Шевченківський лавреат, Герой України (1925-2016), чий  голос звучав на кращих оперних сценах світу. Платівки з піснями Дмитра Гнатюка вийшли щонайменше 57-мільйонним накладом.

Народився майбутній співак на Буковині. Співати почав у сільському дитячому церковному хорі. Отець Мирослав, який керував хором, помітивши обдарування хлопчика, навчив його музичної грамоти, став займатися з ним окремо.

Закінчив Київську консерваторію. Його педагогом був видатний Іван Паторжинський. У 1951 р. Дмитро Гнатюк став солістом Київського театру опери і балету.

Виступав як концертний співак. Ніс українське мистецтво у світ, багато гастролюючи за кордоном. Його не раз запрошували до московського Большого театру, але співак не спокусився на ті пропозиції.

У 1983—1990 роках — завідувач кафедрою оперної підготовки Київської консерваторії ім. П. І. Чайковського (з 1985 — доцент, з 1987 — професор). Гнатюк все життя збирав український живопис. У своїй домівці колекціонував твори кінця XIX — початку XX століть, часто рятуючи їх від знищення, повертаючи з-за кордону або й реставруючи. Прожив 65 років зі своєю дружиною Галиною Макарівною Гнатюк, яка багато років присвятила розвитку української граматики та лексикології, а також вивченню історії мови.

Ось як Дмитро Гнатюк описував свою дружину:“Мені пощастило, що дружина не була закохана у діаманти. Не змушувала мене купувати цього, тож я все вкладав у картини. Моє хобі давало натхнення і бажання жити, працювати й робити добро”

Він віддав оперному мистецтву понад 60 років. Дмитра Гнатюка називали пісенним корифеєм. Він виконував і народні, і естрадні пісні. Чудовий баритон співака, щира манера виконання разом з акторським талантом полонили мільйони шанувальників оперного мистецтва і пісні не лише в Україні.

“У Дмитра Гнатюка голос один із тисячі. Голос великий, чистий, дуже багатий і тренований настільки, що будь-яка вокальна трудність здається йому легкою і природною, як розмова і ходіння. Співак може зробити свій голос великим і маленьким, сильним і слабким, похмурим і світлим, радісним” (газета “Вінніпег фрі пресс”, 1962 рік).

Улюблена партія Дмитра Гнатюка – Остап в опері “Тарас Бульба” Миколи Лисенка.

Помер 29 квітня 2016 року в Києві на 92-му році життя. Похований на Байковому кладовищі.

 

Останні новини