“Що насправді сталося з Олексієм Кучапіним?”. Активісти вимагають справедливого розслідування – репортаж

12:00 24.07.2020

Сьогодні пройшла акція "Що насправді сталося з Олексієм Кучапіним?". Активісти вимагають чесного розслідування та покарання винних у вбивстві Кучапіна, який був виконавчим директором ГО "Дім милосердя Київ" та займався допомогою бездомним.

Акція відбулась біля будівлі Міністерства внутрішніх справ України.

Про смерть активіста Олексія Кучапіна поліція Києва оголосила 22 липня. 

Зазначається, що 16 липня він пішов з дому та не виходив на зв’язок. У ході оперативно-розшукових заходів тіло було виявлено в квартирі в Дніпровському районі. 

В повідомленні поліції також йдеться про те, що зовнішніх ознак насильницької смерті криміналісти не виявили. 

Тим не менше, друзі Кучапіна вважають, що активіста було вбито. 

Священик-волонтер Захарія Кестюк на своєму facebook розповів про те, що активістам надходили погрози “їх всіх ліквідувати”. 

Вони дотримали свого слова та почали по-тихеньку прибирати тих, хто (на їх думку) дестабілізував обстановку всередині людей, яких вони тримали в рабстві”,

– пише Кестюк.

Мова йде про годування та допомогу бездомним людям, зокрема на вокзалі. Олексій Кучапін був виконавчим директором організації “Дім милосердя Київ”.

За даними “Інформатора“, один з останніх проєктів, над якими працював Кучапін – заміський притулок для бездомних людей похилого віку. 

Читайте також: Як кияни гріють та годують бездомних

Пізніше Захарія Кестюк пізніше написав, що ані родичів, ані адвоката, ані незалежних експертів, ані міжнародних правозахисників та журналістів до тіла не допустили.

На facebook священик також опублікував фото з диваном у плямах темно-червоного кольору, який стоїть біля сміттєвих баків поруч з багатоквартирним будинком. За словами друзів Кучапіна, диван винесли з квартири, в якій знайшли тіло активіста.

23 липня поліція Києва опублікувала повідомлення з додатковими роз’ясненнями про смерть Олексія Кучапіна.

У повідомленні сказано, що після того, як 19 липня його дружина заявила про зникнення чоловіка, 21 липня його тіло виявили в орендованій квартирі у Дніпровському районі Києва поліцейські, які прибули на виклик.

Під час огляду квартири правоохоронці, крім документів та особистих речей померлого, вилучили 11 таблеток білого кольору, а на столі виявили записку. Всі речові докази направлені на проведення відповідних експертиз, серед яких почеркознавча і психологічна»,

— сказано в повідомленні поліції.

Втім, Захарія Керстюк пише: “Вчора вони сказали, що записки – немає. А сьогодні – вже з’явилося”. 

Серед інших непослідовностей зазначається: поліція пише, що господар орендованої квартири не міг потрапити в квартиру, оскільки ключі було вставлено зсередини. 

З чого виникає питання: а як тоді туди потрапила поліція, якщо на дверях немає жодного сліду зламу?”

Він підкреслив, що поліція не опечатала квартиру, в якій було знайдене тіло. 

Закривавлений диван поліція також прокоментувала, заявивши, що сліди на ньому пов’язані з процесом розкладання тіла.

За попередніми висновками експертів, плями на меблях з’явились внаслідок природнього процесу розкладання людського тіла, адже чоловік пролежав мертвим у приміщенні щонайменше 5 діб при температурі близько 25 градусів за Цельсієм. Перед тим, як дозволити власнику зайти до квартири, експерти відібрали необхідні біологічні матеріали для проведення експертних досліджень. Для встановлення остаточної причини смерті чоловіка призначено ряд необхідних експертиз”, — йдеться у повідомленні.

Про ще одне резонансне вбивство стало відомо сьогодні. Київського бізнесмена Ігоря Плекана розстріляли на очах у семирічного сина

Останні новини