Рада ухвалила Закон про всеукраїнський референдум

Автор: Галина Ворона
15:39 26.01.2021

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про народовладдя через всеукраїнський референдум, який Володимир Зеленський декларував під час передвиборної кампанії на посаду президента. Закон визначає правові засади здійснення народного волевиявлення через всеукраїнський референдум, його організацію та порядок проведення.

Відповідний законопроєкт № 3612 на сьогоднішньому засіданні підтримали 255 народних депутатів.

Всеукраїнський референдум, відповідно до закону, є формою безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо українським народом, який полягає в прийнятті (затвердженні) громадянами України рішень шляхом голосування у випадках і порядку, встановлених Конституцією України і цим законом.

Основні положення законопроєкту

Документ передбачає чотири види всеукраїнських референдумів, на які може виноситися одне питання:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
  • вирішення питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України;
  • втрата чинності закону України або окремих його положень.

Ухвалений законопроєкт уперше передбачає можливість електронного голосування, але  відповідні частини закону почнуть діяти лише після ухвалення спеціального закону про застосування інноваційних технологій з електронного (машинного) голосування. Автори вирішили, що рефередум вважатиметься дійсним при явці 50%+1 виборець.

Не можуть виноситись на всеукраїнський референдум питання:

  • такі, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим в першу чергу Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, протоколами до неї;
  • скасовують або обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Документ наділяє Конституційний суд додатковими повноваженнями щодо контролю за відповідністю Конституції питання, яке пропонується винести на референдуму за народною ініціативою. Так, поки КС не винесе своє рішення – референдум проводитися не буде. При цьому КС має 30 днів на підготовку висновку. Водночас законом не передбачені санкції для суду, якщо висновок за 30 днів не з’явиться.

Додаткові повноваження отримує і Центральна виборча комісія – зокрема, право остаточного затвердження результатів референдуму.

Всеукраїнський референдум не може проводитися одночасно з черговими і позачерговими загальнодержавними виборами, черговими місцевими виборами.

За попередніми підрахунками, проведення одного всеукраїнського референдуму обійдеться держбюджету близько 2 млрд грн. 

Як було раніше

В Україні не було окремого закону щодо проведення референдуму. Але цьому питанню відведено окремий розділ Конституції. Згідно з ним, всеукраїнський референдум проголошується на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян, які мають право голосу, за умови, що підписи зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області.

Читайте також: Опитування Зеленського. Як 5 питань в смітнику лежали (ФОТО) 

Нагадаємо, у Раді пропонують покарання за “неправильні” кондиціонери.

Останні новини