Пам’ять про жертв Бабиного Яру: було вбито до 150 тисяч євреїв, ромів, караїмів та українців

Автор: Оксана Тупальська
11:03 29.09.2023

За роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, було вбито 100 - 150 тисяч людей – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних та соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

Віталій Кличко нагадав, що жодну націю не переслідували нацисти так жорстоко, системно і безкомпромісно, як єврейську, називаючи це «вирішенням єврейського питання».

«Ми вшановуємо пам’ять усіх загиблих у Бабиному Яру. Ця пам’ять важлива, щоб людство розуміло, що будь-якого агресора потрібно зупиняти одразу і безкомпромісно, а не умиротворенням. Бо зло не знає меж і розповзається, як чума. Це сьогодні на собі відчувають українці, які б’ються проти російських варварів, що вдерлися в нашу країну та чинять геноцид українського народу», – сказав міський голова Віталій Кличко.

Відомо також, що серед перших жертв Бабиного Яру стали пацієнти лікарні ім. І. Павлова, яка знаходилася неподалік урочища. За деякими свідченнями, спочатку розстріляли 311 хворих-євреїв, а потім знищили і решту душевнохворих. Розправа відбулася 27 вересня 1941 року. Очевидно, місце вбивства сподобалося нацистам і вони вирішили відкрити тут справжній конвеєр смерті.

Під час масових розстрілів балка Бабиного Яру сягала 2,5 км завдовжки та а деяких місцях до 50 метрів вглиб.

«Лише за два дні 29–30 вересня 1941 року нацисти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв… Спільна міжрелігійна молитва була започаткована у 2021 році, у 80-ті роковини трагедії», – кажуть в Українському інституті національної пам’яті.  

Цьогоріч вшанування пам’яті жертв масових розстрілів у Бабиному Яру у 1941–1943 роках відбудеться з участю представників урядових структур, найвищого духовенства Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви, духовних лідерів іудейських релігійних громад.

Нагадаємо, напередодні 82-ї роковини від початку трагічних подій у Бабиному Яру в Музеї Шолом-Алейхема відбулося відкриття виставки фотографій Віктора Марущенка «Пам’ять Бабиного Яру». А 7 вересня, біля Символічної синагоги у Меморіальному центрі “Бабин Яр” відбулося офіційне вручення сертифікатів про внесення “Документальної спадщини Бабиного Яру” до реєстру ЮНЕСКО.

Останні новини