З мрією про політичну та економічну співпрацю – 9 травня відзначають День Європи

Автор: Оксана Тупальська
10:58 09.05

У День Європи згадують події 1951 року, коли в Парижі була підписана так звана декларація Шумана, до якої приєдналися перші 6 країн, а згодом - і інші.

18 квітня 1951 року було підписано договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була відкрита для інших європейських держав. Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції.

 В Україні свято було запроваджене указом Президента Володимира Зеленського №266/2023 від 8 травня 2023 року. До того День Європи відзначали у третю суботу травня. 

“Поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні”, – розповідають у Інституті нацпам’яті.

9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координа­цію та контроль за важкою промисловістю. Він запропонував розробити принципи спільної політики для  досягнення солідарності в цій окремій галузі.

Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі. За задумом Шумана, Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни.

Останні новини