Основний сміттєвий полігон Києва припинив роботу – що сталось

Автор: Галина Ворона
17:15 27.07.2021

Полігон твердих побутових відходів № 5, який забезпечує санітарну очистку Києва, Обухова, Українки, населених пунктів Обухівського району Київської області, тимчасово припинив роботу. Причина - співробітники СБУ проводять там слідчі дії, тому що вбачають у діях службових осіб ПрАТ "Київспецтранс" стосовно захоронення відходів на полігонах № 5 та № 6 ознаки кримінального правопорушення за статтею 441 КК України "Екоцид".

Про це повідомляє ПрАТ “Київспецтранс”.

Як зазначається, сьогодні, 27 липня 2021 року, “близько 30 співробітників Служби безпеки України прибули на полігон твердих побутових відходів (ТПВ) № 5 для виконання слідчих дій, створивши умови, які не дозволяють полігону функціонувати у штатному режимі щодо захоронення відходів”. 

У компанії зауважили, що полігон № 5 є об’єктом критичної інфраструктури, адже безперестанне утворення громадянами побутових відходів вимагає цілодобової та безперервної роботи підприємства.

Збої у роботі з прийняття відходів на захоронення невідворотно вплинуть на порушення графіку вивезення побутових відходів від житлових будинків столиці та передмістя”, – йдеться в повідомленні підприємства.

У “Київспецтрансі” заявляють про ризики у питанні санітарно-епідемічної ситуації у місті Києві та Київському регіоні, що є критичним, враховуючи аномальну літню спеку.

Як зазначають у компанії, слідчі СБУ вбачають у діях службових осіб ПрАТ «Київспецтранс» стосовно захоронення відходів на полігонах № 5 та № 6 ознаки кримінального правопорушення за статтею 441 КК України “Екоцид”.

У той же час очевидно, що невивезення побутових відходів з-під житлових будинків на полігон в умовах відсутності альтернативних місць для видалення відходів, створить реальну, а не надуману санітарно-епідемічну загрозу для здоров’я громадян”, – підкреслюють в “Київспецтрансі”.

Підприємство нагадує, що Полігон № 5 у с. Підгірці є єдиним в Україні полігоном, обладнаним системою збору та переробки фільтрату, та одним із небагатьох, захищених та оснащених для прийому твердих побутових відходів, а вони – єдина у Києві компанія, яка має ліцензію на право провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів, до того ж вона вперше в державі розпочала рекультивацію полігону № 5, у той час, як на території України більше тридцяти тисяч санкціонованих та несанкціонованих звалищ.

Як повідомлялось, полігон №5 планують перетворити на екологічно безпечний об’єкт. Зокрема, там підготують грунт та засіють траву. Наразі там триває рекультивація.

Останні новини