Олена Зеленська займеться безбар’єрністю містечка на Київщині

17:50 24.11.2020

Славутич Київської області стане першим в Україні містом, де за ініціативою Олени Зеленської «Без бар’єрів» будуть розроблені та впроваджені безбар’єрні архітектурні рішення. Ключова мета проекту, який планують втілити в життя впродовж чотирьох років, – створити універсальний публічний простір, дружній до маломобільних груп населення та сімей із дітьми.

Відповідні наміри задекларували сьогодні, 24 листопада, дружина президента України
Олена Зеленська, Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, очільник Київської обласної державної адміністрації Василь Володін і міський голова Славутича Юрій Фомічев під час підписання Меморандуму про розвиток безбар’єрної архітектури.

Мета документу – залучення населених пунктів і територіальних громад України до розвитку доступного для маломобільних груп населення середовища та напрацювання найкращих практик у створенні універсального публічного простору.

Звичайні для багатьох із нас речі – працювати в офісі, відвідати музей чи театр – для людей з обмеженою мобільністю майже недоступні саме через архітектурні бар’єри. Об’єднати зусилля всіх зацікавлених сторін задля створення безбар’єрного архітектурного середовища і, як наслідок, можливостей для всіх українців вести повноцінне суспільне життя – основна мета укладеного сьогодні Меморандуму», – прокоментувала Олена Зеленська.

Згідно з Меморандумом, місто Славутич, яке вже має багато напрацювань та результатів у створенні універсального публічного середовища, стає своєрідною лабораторією з розробки та впровадження на практиці безбар’єрних архітектурних рішень. Міська адміністрація ставить перед собою амбітну мету – за чотири роки зробити Славутич першим в Україні повністю безбар’єрним містом та практичним доказом впровадження реальних безбар’єрних рішень в архітектурі.

Зі свого боку та в межах повноважень Міністерство розвитку громад та територій України сприятиме місту Славутичу в розробці та реалізації безбар’єрних ініціатив у сфері будівництва, зокрема щодо пілотних проектів. У подальшому міністерство планує використовувати напрацювання та реалізовані у Славутичі успішні кейси для популяризації ідеї розвитку безбар’єрної архітектури на території всієї України.

Читайте також: Київ має бути зразком у впровадженні безбар’єрного простору та інклюзії – Марина Порошенко 

Останні новини