Пропонують “купити” посвідчення водія: які наслідки чекають за використання підробленого документа

Автор: Галина Ворона
04:40 01.05

Зловмисники створюють вебресурси з продажу фальшивих посвідчень водія. Однак підробки легко виявити, а ті, хто ними користуються, нестимуть відповідальність за законом.

Про це попереджає Нацполіція.

За словами правоохоронців, підроблені посвідчення водія хоч і можуть бути схожі на оригінали, але вони не відображаються у державних реєстрах, застосунку Дія чи в Кабінеті водія.

Як наголосили у Нацполіції, використання завідомо підробленого документа містить склад злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України та карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Водночас, з метою отримання фінансових даних користувачів, шахраї створюють фішингові ресурси з пропозицією продажу нібито справжніх посвідчень водія. У такий спосіб аферисти отримують доступ до електронних гаманців громадян і надалі привласнюють гроші потерпілих.

Головний сервісний центр МВС просить громадян бути відповідальними та допомагати викриттю шахраїв. Якщо ви помітили ознаки шахрайства в інтернеті або стали жертвою кіберзлочину – подайте електронне звернення до кіберполіції за посиланням.

Правоохоронці закликають не користуватися послугами шахраїв, чесно складати іспити та отримувати посвідчення водія у сервісному центрі МВС.

Читайте також: «Ваш фінансовий рахунок додано»: киян попереджають про нову шахрайську схему

Нагадаємо, у столиці затримали шахраїв, які продавали квартири померлих киян.

Останні новини