Не чіпай ялинку! За рік обсяги “зеленого” браконьєрства зросли втричі

16:30 04.12.2020

Держекоінспекція почала природоохоронну акцію "Новорічна ялинка – 2021", під час якої посилить контроль за продажем хвойних дерев. З року в рік незаконна вирубка ялинок наносить величезну шкоду довкіллю та екосистемі країни.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Не дивно, що у передноворічний період збільшуються обсяги незаконної вирубки ялинок. Однак щороку масштаби “зеленого” браконьєрства тільки зростають.

Так, у передноворічну пору з 28 листопада 2019 року по 16 січня 2020 року ДЕІ розрахувала 695,9 тисяч гривень збитків. Це у три рази більше, ніж протягом аналогічного періоду 2018-2019 років. Штрафи сягнули 45,6 тисяч гривень, що вдвічі перевищує показник попереднього року, – підкреслив Андрій Мальований.

У зв’язку з цим установа вже направила доручення:

  • обласним державним адміністраціям та КМДА – нагадати лісогосподарським підприємствам про необхідність охорони лісу й провести заходи для протидії вирубкам;
  • національній поліції України – посилити контроль на місцях торгівлі та зберігання дерев;
  • територіальним підрозділам ДЕІ – сформувати план профілактичних заходів для населення, погодивши його з органами місцевого самоврядування та Нацполіцією;

За його словами, такі рішення дозволять активізувати природоохоронний контроль та забезпечити легальну та прозору підготовку до новорічних свят.

Окрім того, він наголосив, що за збереження та охорону лісів України відповідальні всі – від посадовців до звичайних громадян. Велика кількість хвойних дерев знищується українцями самовільно, а отже громадянам варто переосмислити свій погляд на традиції новорічних святкувань.

Якщо ви все таки хочете бачити вдома живу ялинку на Новий рік, то її можна придбати законно. Найліпший варіант – штучна або ж дерево у кадці, яке потім можна висадити біля будинку», – додав Мальований.

А тим часом міська влада начепила капелюха на новорічну ялинку, що встановлюють на Софіївській площі. Ялинку прикрасять 10 км гірлянд та понад 1500 іграшок. 

Читайте також: Ялинка, святковий маршрут і без шоу. Подробиці новорічного святкування у Києві

 

Останні новини