Кудрява вулиця і кучерявий письменник. Як музей Пушкіна потрапив у садибу, де поет не жив

Автор: Любава Лисичкіна
16:22 17.07.2021

У столиці якось так дивно склалося, що у кучерявого Пушкіна музей знаходиться саме на вулиці Кудрявській.

Екскурсоводи зі столичного КОДу пропонують киянам долучитися до світу поезії та завітати до музею Олександа Пушкіна.
За словами екскурсоводів,  Олександр Сергійович   не жив у цьому будинку, а жили у будинку номер 9 на вулиці Кудрявській (до переїзду на Андріївський) Булгакови.
Музей Пушкіна у Києві відкрито у 1990 році – це як раз 200 років з дня народження поета. Але історія музею почалася раніше і саме в ній заховано причину відкриття музею Пушкіну «хоч десь» у Києві.
У 1987 році  київський доволі відомий колекціонер та бібліофіл Яків Бердичівський збирався виїхати до Німеччини і подарувати Києву свою «Пушкініану». Яків Ісакович збирав ці матеріали протягом усього життя і  єдиним його бажанням та умовою, при передачі цих цінних матеріалів було  зробити у Києві музей Пушкіна.
Ідею в Києві швидко підтримали і в у цьому ж році заснували музей. Ось тільки постійне приміщення знайшли лише у 1999 році і лише після приєднання музею Пушкіна до Музею історії Києва. Обрали невеличкий маєток на живописному Кудрявці (Пушкіну би мабуть років 100 тому тут сподобалося), маєток, зведений ще у 1850-х роках і пам’ятає сімейні хлопоти буднів родини Булгакових.
До слова, на цих вихідних у столиці пройде Kurazh july. Electro leto: програма.

Останні новини