«Отаким снився четвертий блок. По ньому будуть рости квіточки»: як Марія Примаченко передбачила майбутнє ЧАЕС

Автор: Любава Лисичкіна
20:24 26.04

Марія Примаченко народилась і все життя прожила у селі Болотня на Поліссі, за сорок кілометрів від Чорнобильської атомної електростанції.

26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії, однієї з найбільших ядерних катастроф в історії людства. Сьогодні, коли російські окупанти погрожують усьому світові новою ядерною катастрофою, подвиг українських ліквідаторів набуває особливого значення.
По-особливому сьогодні сприймаються і твори чорнобильської серії видатної української художниці.  Після аварії на Чорнобильській АЕС Примаченки нікуди не поїхали з Болотні.
Художниця продовжувала малювати і створила цілу серію картин, присвятивши її трагічним чорнобильським подіям. Серед них – «Галочка літає свого хазяїна шукає… пам’яті Валерія Ходімчука», «Кочубарики» (1987 р.), “Дві синички” (1986 р.), “Квіти в дар тим хто на атомній працює” 1986 р.), які зберігаються в музейній колекції.
Картину з музейної збірки «Отаким снився четвертий блок» (1988 р.), яку вважають своєрідним пам’ятником ліквідаторам аварії, Марія Примаченко підписала так:
«Отаким снився четвертий блок. По ньому будуть рости квіточки. А будуть нести діточки квіточки. Як пам’ятник буде навік коло нього. Будуть прилітати голубчики наші герої Спасли нас пішли від нас».
Варто згадати, що одну із робіт чорнобильської серії з приватної колекції – “Квіти виросли коло четвертого блока” минулого року продали на аукціоні Благодійного фонду Сергія Притули за пів мільйона доларів та усі кошти спрямували на допомогу ЗСУ.
Як відомо, 26 квітня річниця Чорнобильської трагедії, що забрала життя сотень тисяч та здоров’я мільйонів. Є інформація, що на Чорнобильській АЕС досі залишається паливо енергоблоків.

Останні новини