Ігри в лісах і парках підвищують імунітет дитини – дослідження

17:50 18.10.2020

Якщо міські діти більше часу гратимуть в лісах або парках – це підвищить їх імунітет. Це показали результати фінських дослідників, які на звичайні дитячі майданчики з гравієм додали багато зелені та ґрунту. Вже за місяць у дітей поліпшився імунітет, а ризик захворіти на астму, екзему і діабет першого типу значно знизився.

За словами дослідників, у дітей, які гралися біля зелених насаджень, була різноманітніша мікрофлора шкіри та кишківника – поряд з ознаками краще відрегульованої імунної системи, пише Daily Mail.

Зазначається, що дослідники оновили відкриті ігрові майданчики чотирьох дитячих садків у Фінляндії. В раніше “голі” двори, покриті бетоном, піском і гравієм, – вони додали траву, мох, невеликі чагарники, ящики для рослин і природну лісову підстилку.

Всього в дослідженні взяли участь 75 дітей віком від 3 до 5 років з 10 дитячих садків.  Протягом місяця діти  проводили півтори години на день на оновлених зелених зонах, граючи в ігри, саджаючи рослини і створюючи вироби з натуральних матеріалів.

Мазки зі шкіри на наявність мікроорганізмів були взяті у кожного з них як до, так і після періоду дослідження. Потім вчені порівняли цей дитячий садок з трьома “звичайними”, двори яких залишалися порожніми, а також з трьома “сільськими” установами, де дітей щодня відводили гуляти до довколишніх лісів.

Отримані дані свідчать про те, що фізичний захист дітей, які живуть в містах, можна підвищити, якщо кожен день грати в лісах або парках.

Нагадаємо, у парку «Муромець» з’явилися меч богатиря та доріжка для велосипедистів та ролерів (ФОТО).

Останні новини