Дружини полку “Азов” закликають Червоний Хрест бути гарантом безпеки для полонених захисників

Автор: Ольга Даниленко
18:18 31.05.2022

Дружини полонених захисників полку “Азов” звернулися до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням стати гарантом безпеки для полонених українських воїнів та гарантом виконання Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

На цьому наголосила дружина захисника полку “Азов” Наталя Зарицька.

Вона пояснила, що наразі саме представники Червоного Хреста можуть спостерігати у яких умовах перебувають українські захисники.

Також, вона додала, в останнє телефоном спілкувалася з чоловіком 17 травня та вже два тижні не має з ним зв’язку – це є черговим порушенням окупантів Женевської конвенції про військовополонених.

Просимо і закликаємо Червоний Хрест бути гарантом безпеки, гарантом виконання Женевської конвенції для військовополонених. Також сподіваємося на плідні зустрічі, оскільки Червоний Хрест є таким містком і організацією, яка може спостерігати за тими умовами в яких перебувають наші захисники у полоні. Сподіваємося, що найближчим часом зможемо налагодити роботу й запрацюють лінії зв‘язку із нашими військовополоненими тому що наразі, від мого чоловіка … я тільки здогадуюся де він є”, – наголосила вона у прямому ефірі ТК “5 канал”.

Зарицька додала, що новостворена Рада дружин і матерів захисників України “Жінки зі сталі” створена для допомоги близьким всіх військовим – безвісти зниклих, полонених та загиблих – аби люди, як зараз, не очікували кілька днів на відповідь, або взагалі залишалися у невідомості.

Вона закликала державні органи долучитися та допомогти Раді дружин і матерів створити багатоканальну лінію для допомоги з пошуку українських військових.

Особисто я не на всі гарячі лінії могла і досі іноді не можу додзвонитися. Деякі з них запрацювали, деякі – ні. І багато людей у відчаї, навіть мені дзвонять й кажуть, що нікуди не можуть додзвонитися. У нас вже є певна база контактів. Наразі ми на стадії становлення”, – розповіла дружина захисника.

Зарицька висловила вдячність кожному українцю й кожному журналісту за підтримку й розголос. На її думку, саме через небайдужу реакцію всього світу захисники Маріуполя досі живі.

Я вдячна кожному, і кожному журналісту, хто привертає увагу світу. Саме це є тією гарантією, що окупанти-росіяни не знищать наших чоловіків. Тому що зараз ця ситуація знаходиться під пильним наглядом. Тільки єдиним щитом ми можемо стати на захист наших героїв”, – додала Зарицька.

Дивіться такожВідомий український музикант випустив пісню про “Азов” (ВІДЕО)

Нагадаємо, захисники Маріуполя на південному сході тримали оборону 82 дні. За домовленостями України та РФ, українські бійці, у тому числі члени полку “Азов”, були вивезені на територію, яку контролює РФ, після чого російські війська захопили завод “Азовсталь” у Маріуполі.

За наявною інформацією, більшість поранених бійців “Азову” росіяни утримують у в’язниці в селі Оленівка на території самопроголошеної “ДНР”, а менша група важкопоранених бійців перебуває в лікарні міста Новоазовськ – також на окупованій частині Донецької області.

Останні новини