У Ботсаду Гришка наступила пора цвітіння ірисів: першими квітують карлики (фото)

Автор: Любава Лисичкіна
22:23 02.05

Сьогодні Ботсад ім. М.М.Гришка НАН України за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень, займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. До складу ботанічного саду входить 8 наукових відділів, унікальний колекційний фонд налічує близько 11180 таксонів, що відносяться до 220 родин та 1347 родів.

Фото: Юрій Буйдін

Світлинами квітів поділилися у соцмережі Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України.

Цвітіння однієї з найпопулярніших квітниково-декоративних культур – борідкових ірисів. Одними з перших квітують Стандартні карлики, зазначають співробітники ботсаду.

Варто додати, що ірис карликовий – чарівна садова багаторічна рослина. Низькоросла форма відрізняється короткими квітконосами та компактним габітусом, при тому, що квітки залишаються досить великими до 10 см – 12 см.

Довідково: 

НБС імені М.М. Гришка НАН України – провідна наукова установа України, що проводить дослідження з проблем інтродукції та акліматизації рослин, дендрології та паркознавства, збереження генофонду рідкісних та зникаючих видів рослин, селекції та генетики квітниково-декоративних, плодових, овочевих та кормових культур, медичної ботаніки, біотехнології тропічних та субтропічних рослин, алелопатії (хімічної взаємодії) рослин та біоіндикації.

В результаті багаторічної діяльності по інтродукції рослин в НБС створені унікальні флористичні комплекси “Ліси рівнинної частини України”, “Українські Карпати”, “Степи України”, “Крим”, “Кавказ”, “Середня Азія”, “Алтай та Західний Сибір”, “Далекий Схід”. На цих ділянках зроблена спроба не лише відтворити рослинність певної географічної зони, але по можливості й рельєф та окремі типові ландшафти. Справжньою окрасою ботанічного саду є його дендрарій. Колекція бузку, магнолій вже давно стали візитною карткою ботанічного саду.

Останні новини