Столичні хірурги видалили рідкісну пухлину на щоці 9-річному хлопчику

Автор: Любава Лисичкіна
21:17 02.05

За результатами обстеження 9-річного Нікіти встановили рідкісний для такого віку та локалізації вид пухлини - Шваннома.

Про це розповіли в  Охматдиті.
Ще в листопаді 2022 року  Нікіта помітив утворення в ділянці правої щоки. Незабаром батьки хлопчика звернулись до щелепно-лицьових хірургів Охматдиту.  Спеціалісти запідозрили наявність у Нікіти пухлини й призначили біопсію та МРТ з контрастом.
Шваннома — це доброякісна пухлина, яка виникає зі шваннівських клітин оболонки нерва. Часто виникають спорадично, але також є типовою знахідкою у пацієнтів з нейрофіброматозом 2 типу. Голова та шия є досить типовою локалізацією для цих пухлин, проте зона верхньої щелепи вражається не так часто.
Консиліум щелепно-лицьових хірургів прийняв рішення про проведення планового оперативного втручання. Після ретельної передопераційної підготовки хлопчика взяли на операційний стіл. Хірургами було здійснено вилущення та радикальне видалення пухлини правої крило-піднебінної ямки.
Близько тижня Нікіта проходив реабілітацію у відділенні, після чого був виписаний додому з рекомендаціями проведення контрольного дослідження. Нещодавно йому зробили повторне МРТ з контрастом, яке підтвердило відсутність негативної динаміки та рецидиву захворювання.
До слова, жінці, яка 29 років бореться з нирковою недостатністю, вчетверте пересадили донорську нирку.

Останні новини