Деякі переселенці з травня перестануть отримувати виплати від держави

Автор: Галина Ворона
14:55 27.04.2022

Держава до кінця воєнного стану виплачуватиме допомогу внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Проте з травня цього року такі виплати зможуть отримувати не всі переселенці.

Як повідомляється на Facebook-сторінці Контактного центру 1551, відповідні зміни вніс Кабмін до Порядку надання допомоги на проживання ВПО, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 332.

З травня 2022 р. такі виплати зможуть отримувати тільки:

  • особи, які переміщені з територій, де ведуться бойові дії, та які не можуть повернутися
  • особи, які не можуть повернутися до місця проживання у зв’язку із зруйнуванням чи пошкодженням майна.

Людям, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені.

Проте навіть якщо особи залишаються в місцях вимушеного переселення, а їх майно за основним місцем проживання не пошкоджено і населений пункт розташований не в зоні бойових дій, виплати для ВПО теж не перераховуватимуться.

Зокрема, до переліку вже не входять Київська, Чернігівська, Сумська області тощо, отже кількість підприємців, що мають право на пільги від держави, значно скоротилася. З травня зміниться і коло тих ВПО, хто має право на допомогу від держави.

Зауважимо, для отримання державної допомоги та статусу внутрішньо переміщеної особи необхідно звертатися до районних управлінь соціального захисту населення. Реєстрація внутрішньо переміщених осіб відбувається до 30 квітня. 

Читайте також: Як отримати в “Дії” статус внутрішньо переміщеної особи та виплати: інструкція 

Нагадаємо, у Києві зареєстрували понад 26 тисяч вимушених переселенців.

Як повідомляв “ВК”, переселенці зможуть отримати щомісячно 2200 грн на кожного члена родини. Крім цього, українські сім’ї можуть отримати грошову допомогу в 33 000 гривень – як оформити.

Останні новини