АМКУ зобов’язав знизити тарифи на паркування у Києві

Автор: Галина Ворона
15:27 18.08.2022

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував "Київтранспарксервіс" за завищені тарифи на паркування у столиці та зобов'язав їх знизити впродовж найближчих двох місяців.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

У комітеті встановили, що з березня 2021 по січень 2022 комунальне підприємство скористалося монопольним становищем під час формування розрахунку вартості послуг з паркування на своїх майданчиках, а КМДА, яка своїм розпорядженням затвердила тарифи, легітимізувала це порушення.

До планової калькуляції вартості своїх послуг комунальне підприємство внесло статті витрат: “облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями” та “обов’язкові платежі 60%”. Однак, у відповідності до “Порядку формування тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів”, усі паркувальні майданчики “Київтранспарксервісу” мають облаштовуватись за рахунок комунального підприємства, у разі затвердження Київською міською радою відповідної інвестиційної програми“, – пояснили в АМКУ.

Зазначається, що свої розрахунки “Київтранспарксервіс” надав до виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), на підставі яких було затверджено новий тариф на паркування у столиці.

В Антимонопольному комітеті підрахували, що запровадження цього рішення збільшило вартість послуги з паркування у столиці на 60,0 % – 82,3%.

За результатами розгляду справи тимчасова адміністративна колегія АМКУ 17 серпня 2022 року зобов’язала КП та КМДА у двомісячний строк припинити порушення. Крім цього, на “Київтранспарксервіс” накладено штраф у  1 млн 484 тис. 750 грн.

Читайте також: На Позняках патрульні затримали чоловіка, який зливав пальне з припаркованої вантажівки 

Нагадаємо, муніципальні парковки у Києві тимчасово стали безкоштовними. Такий захід пов’язаний саме із цим судовим процесом щодо вартості паркування. Днями Апеляційний скасував тарифи на паркування у столиці.

Останні новини