28 червня – День Конституції, День народження Ілона Маска. Прикмети та імениники

Автор: Тетяна Сененко
10:21 28.06.2021

В Україні 28 червня – одна з важливих дат, оскільки саме цього дня 25 років тому Верховна Рада ухвалила основний закон держави – Конституцію. Ухвалення основоположного документа безпосередньо в сесійній залі тривало майже дві доби поспіль. Із 1996 року Конституцію змінювали вісім разів, останні зміни в текст документа було внесено в серпні 2019 року, вони стосувалися зняття недоторканності з народних депутатів.

У православній традиції сьогодні іменини у Григорія, Єфрема, Ієроніма, Іона, Касьяна, Лазаря, Михайла, Модеста і Федора. У католицькій – в Іринея і Леона.

Цей день в історії:

1922 року було створено прокуратуру України;
1989 року в Києві відбувся прощальний футбольний матч динамівця, володаря “Золотого м’яча” 1975 року Олега Блохіна. Цього дня збірна СРСР, у складі якої він забив 42 голи, зустрічалася зі збірною футбольних зірок світу. На концерті в Палаці спорту, який відбувся напередодні прощального матчу, Тамара Гвердцителі виконала пісню Юрія Рибчинського та Геннадія Татарченка “Виват, король!”.
Цього дня народилися:

1948 року – Сергій Бодров – старший, радянський і російський кінорежисер, сценарист і продюсер, батько загиблого актора і режисера Сергія Бодрова – молодшого;
1966 року – Джон К’юсак, американський кіноактор, сценарист, продюсер;
1971 року – Фаб’єн Бартез, французький футбольний воротар, чемпіон світу (1998), чемпіон Європи (2000);
Ілон Маск, канадсько-американський інженер і підприємець, засновник компаній PayPal, SpaceX, один із засновників та інвесторів Tesla Motors.
Цього дня померли:

1992 року – Михайло Таль, радянський шахіст, гросмейстер, восьмий чемпіон світу. Йому було 55 років.

Нагадаємо, Україна вважається батьківщиною однієї з перших конституцій в світі. І хоча мова йде не про сучасний варіант головного закону, все ж мусимо визнати – приємно бути у трійці лідерів.

Останні новини