Зеленський не виключає можливості застосування РФ ядерної зброї

Автор: Володимир Хлєбников
13:27 02.05.2022

Президент Росії Володимир Путін може застосувати ядерну зброю на тлі війни проти України. Росіяни вже продемонстрували безвідповідальне ставлення до ядерної загрози на українських АЕС.

Про це в інтерв’ю австралійському телеканалу Nine Network заявив президент України Володимир Зеленський.

Я можу констатувати, що відбувається у мене в державі і згідно з цією констатацією зробити висновки – і нехай кожен зробить свої висновки… У нас дуже розвинута атомна генерація, атомні електростанції в Україні, ми дуже потужні. Спочатку вони захопили Чорнобильську атомну електростанцію і хотіли вибити всіх наших технічних працівників, навіть не розуміючи, що з цим робити.

Потім вони захопили Запорізьку атомну електростанцію – найбільшу в Європі. Вони обстрілювали її з танків, з іншої броньованої техніки, вони конкретно стріляли по ядерних реакторах. Вони стріляли по атомних електростанціях. Так, вона захищена – але стріляли з танків чеченці й інші бойовики, їхня армія, військові: вони заблокували її і просто по ній стріляли“, – сказав він.

Читайте також: Нічого не беручи в рота, дихаючи через мокру ганчірку: науковець пояснив, що робити при ядерному ударі

Зеленський наголосив, що Запорізька АЕС у шість разів більша за Чорнобильську – і в разі вибуху там “смерть прийшла б у всю Європу”.

Президент додав, що росіян це не зупинило. Не важливо, давали їм наказ стріляти чи лише захопити АЕС, відповідальність все одно несе той, хто давав наказ захопити станції, хто “керує цими бандитами”.

Тож ви не можете очікувати від цих людей, від керівництва Російської Федерації – як політичного, так і військового, – що вони не будуть використовувати ядерну зброю. Або будуть. Може бути так, як було у нас із ядерною генерацією. Тому я просто не можу сказати: 100% ні, вони не будуть використовувати – або будуть.

Іноді, мені здається, вони щось використовують, навіть не розуміючи результату. Або розуміють результат, але їм все одно. Найгірші люди – яким все одно“, – додав Зеленський.

Зауважимо, що у країнах Заходу думки щодо ймовірності ядерного удару з боку РФ розділилися: одні вважають, що Путін блефує, інші – що до його погроз варто ставитися серйозно.

Читайте також: Зеленський закликав світ готуватися до ядерного удару Росії

Останні новини