Як Україна “несе світло” у Європу, Близький схід та Африку

Автор: Ольга Даниленко
20:00 30.04

За підрахунками фахівців перехід України з “печерних” ламп розжарювання на тотальне сучасне світлодіодне освітлення збереже 8,3 млрд кВт. Така сума дорівнює подовому енергоспоживанню Києва чи невеликої європейської держави. Лідером серед національних виробників LED-освітлення є американо-українська компанія ITW Systems.

Фото: Складське освітлення від ITW Systems

Компанія впроваджує інноваційне освітлення не тільки в Україні, а й “несе світло” у Німеччину, Польщу, Словаччину, Литву, Бахрейн, Саудівську Аравію.

Загалом в ITW Systems понад 2000 реалізованих проєктів з вуличного, адміністративного, офісного, торговельного, складського та промислового освітлення. Це економить понад 400 млн кВт електроенергії, крім того, зменшує на понад 300 мільйонів тонн викидів вуглекислого газу. Компанія є лідером зі створення освітлення, ефективного для людини та безпечного для довкілля.

Лампи, які компанія реалізує в Україні, зроблені за тими ж стандартами, за якими вони виробляються в Німеччині на заводах Green Power Euroelectric.

Чим український виробник зацікавив Європу, Саудівську Аравію та навіть африканську країну Гана та хто у світі наші основні конкуренти – у матеріалі “ВК”.

Попит на світлодіодні лампи зростає в Україні з 2023 року й вже побільшав на 40%. Прогноз вказує на подальше підвищення до 60%. При цьому перехід Європи на LED значно активніший: частка їхнього ринку щорічно приростає на 150%.

Фахівець інновацій на ринку енергоощадних джерел світла Марк Захаров пояснює, що значної економії енергоресурсів буде досягнуто, якщо всі українські споживачі -“побутовики” повністю перейдуть на сучасне LED-освітлення.

Вдумаємось лише в цифру: 2,2 млрд грн — це п’ята частина бюджету охорони здоров’я України. Не менше 8,3 млрд кВт ми зможемо заощаджувати завдяки тотальному впровадженню світлодіодних ламп. Ця сума дорівнює подовому енергоспоживанню Києва чи невеликої європейської держави”, – пояснив експерт.

Що вже зробили та чи є чим пишатися?

На ринку світлодіодного освітлення ITW Systems працює вже понад 14 років. ITW Systems – одна з найпотужніших компаній в Україні, яка займається активним впровадженням Led-освітлення. Вони виробляють екологічно-чисті, безпечні та економічні лампи.

Крім того, надають комплексні рішення з освітлення: проєктування, дизайну обладнання, його виробництва, інсталяції та обслуговування після продажу. ITW Systems виготовляють світильники й модернізують системи освітлення в індивідуальному порядку під кожен проєкт.

Безперечно, при виході на міжнародні ринки спеціалістам ITW Systems довелося вносити певні зміни у виробничий процес. Також тривалий час зайняла процедура отримання необхідних сертифікатів відповідності європейським вимогам. Ще одним викликом була готовність персоналу до роботи з іноземними контрагентами.

Зараз ITW Systems вже є чим пишатися, серед їхніх клієнтів: Coca-Cola, Danone, TR PLAST (Німеччина), Аеропорт “Бориспіль”, peiteil Communications (Німеччина), GEORG UTZ (Польща) MICHAEL (Польща) Одеський аеропорт Hagebaumarkt (Німеччина), склад Fozzy, Магазин АТБ тощо.

Клієнти ITW Systems

Компанія також співпрацює з органами місцевого самоврядування у напрямку вуличного освітлення та освітлення об’єктів соціальної сфери: шкіл, дитсадків, медичних закладів.

ITW Systems вже встановила сучасне освітлення у дитячому садку “Пізнайко”, залі КМДА, вуличне освітлення у Києві: на станції метро “Лівобережна”, бульварі Лесі Українки, Набережному шосе, а у Дніпрі – на Кайдацькому мосту.

Дивіться також: Столичне Набережне шосе: як змінювалося протягом років

Вихід української компанії на зовнішні ринки

Вихід українських компаній на зовнішні ринки – процес завжди трудомісткий і потребує детального відпрацювання багатьох аспектів, у тому числі – особистих якостей менеджера, вміння налагоджувати контакти та підтримувати ділові стосунки протягом тривалого часу.

Іноді компанії доводиться стикатися із прискіпливим ставленням до певних деталей з боку іноземних безпосередніх споживачів у порівнянні з українськими. Але такі вимоги у ITW Systems сприймають як можливість покращити якість власної продукції.

Директор з міжнародного бізнесу компанії ITW Systems Олександр Погорілий в одному зі своїх інтерв’ю зазначив, що кінцевим продуктом компанії є процес світлотехнічного проєктування, дизайн обладнання, його виробництво, інсталяція та післяпродажне обслуговування.

Готова продукція ITW Systems

Свою експортну активність ITW Systems почали з Німеччини та, трохи згодом, Бахрейну. Перші закордонні замовлення датовані кінцем 2016 року. На сьогодні географія експорту охоплює Німеччину, Польщу, Словаччину, Литву, Бахрейн, Саудівську Аравію. Було навіть одне замовлення з такої екзотичної африканської країни, як Гана.

Перспективність ринків визначається цілою низкою факторів. За словами директора з міжнародного бізнесу компанії ITW Systems одним з ключових індикаторів є загальний стан економіки, розмір та темпи зростання ВВП у країні. Адже чим вищим є ВВП, тим більша база потенційних клієнтів, а зростання стимулює до інвестицій у нові потужності та модернізацію наявних.

Ще одним важливим показником є вартість електроенергії для промислових споживачів та її динаміка. Чим вищий тариф за 1 кВт*год та вищі темпи його зростання, тим коротшим є термін окупності інвестицій в енергоощадне освітлення і, відповідно, більша мотивація користувачів до модернізації системи освітлення”, – додає Олександр Погорілий.

Також важливим чинником є загальне ставлення на ринку до заходів з енергоощадження. В деяких країнах це може бути зумовлено вимогами та стимулами з боку урядів, у деяких – загальною економічною ситуацією.

Про найцікавіші ринки для України

За словами директора з міжнародного бізнесу компанії ITW Systems Олександра Погорілого, однозначно цікавими для ITW Systems є ринки країн Європи. Вони є досить “грошовитими”, хоча й достатньо конкурентними. А ще, тому що ЄС висуває до країн-членів досить високі вимоги щодо скорочення енергоспоживання та викидів СО2.

Відповідно, ці вимоги через низку стимулів та заохочень транслюються місцевими урядами на бізнес.

Також ринок ЄС є привабливим з погляду логістики та пільгового митного режиму. Надзвичайно привабливим також виглядає ринок США, але для нас він поки що тільки в довгострокових планах. Ринки Близького Сходу є цікавими по-своєму, адже останніми роками ці країни спрямовують свої “нафтодолари” на зменшення залежності своїх економік від експорту енергоносіїв, стимулюючи створення нових підприємств, а також модернізацію наявних”, – пояснює Олександр Погорілий.

Промислове освітлення ITW Systems у TR Plast Ebeleben, Німеччина

Сьогодні на закордонних ринках ITW Systems в основному зосереджується на тих клієнтах, які використовують у своїй діяльності промислове освітлення. Це заводи та фабрики, склади та логістичні центри, аеропорти, залізничні вокзали та станції, автомобільні паркінги, будівельні магазини тощо.

З нещодавніх проєктів можна відзначити:

  • мережу будівельних магазинів Hagebaumarkt у Німеччині;
  • завод з виробництва пластикових компонентів TR-Plast у Німеччині;
  • м’ясопереробний завод Max-Pol у Польщі;
  • завод з виробництва деревообробного обладнання Ukmega в Литві;
  • завод відомої компанії Continental у Словаччині;
  • завод National food industries company (одного з найбільших виробників молочної продукції на Близькому Сході) у Саудівській Аравії.
Торгове освітлення ITW Systems у Hagebaumarkt, Німеччина

Зокрема, ITW Systems у співпраці з німецькими партнерами Betterlights обладнали для peiteil Communications GmbH в Тельтові (Німеччина) 24 робочі станції енергоощадним світлодіодним освітленням.

На цих робочих станціях виконується дуже точна пайка, тому правильна концепція освітлення надзвичайно важлива. Робоча зона не повинна бути занадто темною або занадто яскравою, адже може спричиняти шкоду зору працівників. Звичайно, питання енергоефективності на робочому місці також грає важливу роль.

Співробітники за робочими місцями можуть працювати в найкращих умовах. Використовувані тут світлодіодні світильники надзвичайно прості в обслуговуванні й мають гарантію 5 років.

Лампи, які , ITW Systems реалізують в України, зроблені за тими ж стандартами, за якими вони виробляються в Німеччині на заводах Green Power Euroelectric

Освітлення ITW Systems на Столичному шосе, Київ

Гарантійне обслуговування

Світлодіодні лампи – надійні і високотехнологічні пристрої. Імовірність їх поломки протягом гарантійного терміну мінімальна. Але якщо це трапиться, ви зможете з легкістю замінити несправну лампу на нову або отримаєте гроші назад.

Відчутна економія

LED-лампи споживають в 10 разів менше енергії, ніж звичайні та у 2 рази менше, ніж спіральні люмінесцентні лампи. Користуючись LED-лампами, ви не тільки економите свої кошти, але і робите внесок в енергонезалежність країни.

Освітлення ITW Systems на бульварі Лесі Українки, Київ

Конкуренція на зовнішніх ринках

Олександр Погорілий наголошує, що ITW Systems завжди конкурує з китайськими виробниками, а також з виробниками зі Східної та Центральної Європи.

Також, як би прикро це не звучало, ми часто конкуруємо зі сприйняттям України як джерела поганих новин. Однак у процесі подальшої співпраці партнери мають змогу оцінити перевагу нашого індивідуального підходу, якість продукції та сервісу, який ми надаємо. З більшим розумінням нашої компанії приходить і зміна сприйняття”, – зазначив він.

Тож українському виробнику дійсно є чим пишатися, а коли у вечері ви будете проїжджати Набережне шосе чи бульвар Лесі Українки зверніть увагу на яскраве, але м’яке освітлення.

Дивіться також: Якісне освітлення вулиць – один з основних факторів, що впливають на кількість ДТП

Останні новини