Які проблеми ризикуємо отримати, купуючи нарізку, готові страви та салати в столичних супермаркетах?

Автор: Ольга Даниленко
18:49 20.03

Нарізані продукти – тренд сучасності й з кожним роком завойовують все більший сегмент ринку.

Які проблеми ризикуємо отримати, купуючи нарізку, готові страви та салати в столичних супермаркетах?

Однак, готова кулінарія у київських супермаркетах: нарізки, страви та салати – це ризик отримати кишкову паличку, стафілокок, особливо з настанням тепла.

Експерти закликають запам’ятати: що більше технологічних операцій із продуктом, то більше він містить мікробів. І так з усіма продуктами, особливо з улюбленими вже готовими салатами, детальніше у матеріалі “ВК”.

Експертка з якості продуктів, професорка Олена Сидоренко зазначає, що всі нарізані продукти є менш тривали у зберіганні та у приготуванні для людей потребують дуже вивірених санітарно-гігієнічних умов.

Фото Олени Сидоренко – “Вечірній Київ”

Вони можуть додатково забруднюватися мікроорганізмами, можуть додатково забруднюватися тими операторами, які проводять нарізку, якщо є проблеми із гігієнічним станом приміщення. Просто повітря, воно теж містить мікроорганізми”, – зазначила вона в етері ТК “1+1”.

Небезпеку також несуть нарізні салати.

Лікарка-дієтологиня Софія Шпак досліджувала тему готових до вживання салатів і страв у супермаркетах. Вона наполегливо не радить людям із зайвою вагою їх вживати.

Фото Софії Шпак (Facebook)

Ми не контролюємо рівень жирів: через заправки, соуси, майонез і через рівень солі. Тому людям, які страждають на надлишкову масу тіла, на артеріальну гіпертензію, підвищений  холестерин не рекомендую захоплюватися такими стравами”, – наголосила лікарка.

Фахівці наголошують, що готові салати повинні реалізовуватися лише протягом трьох годин після приготування. Якщо без заправки, лише нарізані інгредієнти – тоді допустимий термін реалізації до пів доби.

Аби убезпечити себе професорка Олена Сидоренко радить не ризикувати здоров’ям і спеціально не тягнути час, щоб ввечері дешевше купити готову кулінарію.

Салат це найбільш вразлива категорія, вона має реалізуватися, якщо заправлена вже майонезом, або якимось соусом, то в межах трьох годин. Якщо не заправлено, залежно від того, який це салат, може бути 6-12 годин, але повторюю, якщо він без заправки. Ми знаємо дуже багато випадків, коли салати можуть перезаправляти чимось, можуть додавати майонез, промивати й знову додавати майонез. Можуть олію додавати, освіжати їх”, – наголосила експертка з якості продуктів.

Також експерти радять не соромитися і нюхати страви, і продавець не може в цьому відмовити.

Безпечнішими є нарізні продукти у вакуумному упакуванні, вони мають більший запас безпечності. Це стосується не лише салатів, але і ковбас, м’ясних виробів, сирів або квашеної капусти.

Однак, зручність у споживанні не повинна стати нормою і споживання кулінарії у київських супермаркетах не повинно стати нормою.

Читайте також: Ідеальна вечеря нашвидкуруч: як приготувати тушковану індичку з овочами у мультиварці

Чотири рецепти смачних сирників можна подивитися тут.

До слова, до чаю чи кави спробуйте приготувати кокосове печиво за пів години майже без борошна або безглютенове брауні на рисовому борошні.

 

Великий Київ у Google News

підписатися