Як бутербродна шпажка, яка не дає пагорбу опинитися у Дніпрі – справжня причина, чому Арку Дружби народів не слід зносити

Автор: Любава Лисичкіна
20:42 25.04

Серед кількох причин відмови від демонтажу скандальної арки, є й суто практична.

Про це виданню “Комерсант український” на правах анонімності розповів чиновник профільного Департаменту КМДА, відповідального за містобудування та архітектуру.

За словами службовця, насправді ця архітектурна конструкція з самого початку виконувала кілька задач. Крім  ідеологічного навантаження тут також є і технічний момент.

“Під Аркою складна підземна конструкція, яку не бачать кияни, і які зміцнює, як бутербродна шпажка, пагорб Хрещатого парку. Завжди є ризики, що він може опинитися у Дніпрі. У землі знаходиться кілька важливих несучих конструкцій, які збалансовуються вагою Арки нагорі. Все логічно”,– зазначив він.

Очевидно, що цією інформацією давно володіє мер міста Віталій Кличко. Чиновник також не розуміє,  чому   не пояснюють людям, що знесення таких архітектурних споруд, як Арка чи Батьківщина – мати, які  виконують на пагорбах функції укріплення завдяки підземним конструкціям, дуже ризиковано. Є багато важливих технічних нюансів, з яким потрібно рахуватися

“Нинішній Мінкульт просто не заглиблювався у технічну частину питання й видав емоційну заяву. Емоції взяли гору. Суспільство підтримало. Мер міста розумів, що Арку точно неможна зносити. Тим паче, що до (і без того навантаженого архітектурними спорудам) пагорбу приєднується частина скляного пішохідного моста  імені нього, де завжди буває багато людей. Підтримую рішення не зносити Арку”, – резюмував службовець.

Натомість у КМДА пояснюють, що не зносять Арку, бо економлять значні бюджетні гроші в умовах воєнного стану. 

Читайте також: Замість знесення – перебудова: колишня Арка дружби народів може стати меккою для туристів та історичною книгою

Нагадаємо, нещодавно Мінкульт повідомив, що Арка дружби народів втратила статус пам’ятки історії і тепер немає перешкод для її демонтажу.

Останні новини