Повернувшись додому з літургії, слід з’їсти лише крашанку та йти спати: як не нашкодити собі у Великдень

Автор: Любава Лисичкіна
09:12 05.05

Утримання від їжі має сильний оздоровчий ефект, бо підсилює імунітет людини та її адаптаційні можливості. Великий піст і справді готує тіло до переходу на весняний раціон та оновлення. Тому він має не лише релігійно-обрядове значення, а й оздоровче.

Фото: ілюстративне

Про те, як правильно виходити з посту і як правильно харчуватися тим, хто не постував, розповіла дієтологиня Оксана Скиталінська.

Під час посту людина утримується від вживання м’ясного, насичених жирів, що нормалізує ліпідний обмін, зменшує кількість так званого поганого холестерину. Це дуже важливо для людей, які мають надмірну масу тіла, страждають на атеросклероз.

Піст є утриманням від їжі, тому виходити з нього треба дуже обережно. При всьому бажанні наїстися всілякої смакоти не варто забувати про почуття міри. Повернувшись додому з літургії, з’їсти лише крашанку та йти спати. У людини під час посту всі процеси обміну речовин в організмі сповільнюються, зменшується виробництво травних ферментів. Тому, коли людина починає дуже багато їсти, організм може не перетравити спожите, що може спричинити шлункові розлади.

Для того, щоб шлунково-кишковий тракт почав виробляти більше ферментів, що відповідають за розщеплення м’яса і тваринних жирів, потрібен час, говорить Скиталінська. В ідеалі, перші два дні після посту варто споживати лише кисломолочні продукти, пити молоко, і тільки за день-два потроху почати їсти м’ясо.

Наші предки починали розговіння з вівсяного киселю. Ця страва має обволікаючу і протизапальну властивості. Так само діє відвар насіння льону. Ці нескладні страви особливо корисні тим, хто страждає виразковою хворобою шлунку чи хворіє на гастрит. Вони добре впливають на всю травну систему, допомагають загоєнню виразок, ранок в кишечнику і шлунку.

Отже, є певні правила.

  • Якщо ви посвятили паску ще вночі, то з’їжте одну крашанку і лягайте спати. Вам буде цього достатньо, бо організм налаштований на сон, а не на перетравлювання їжі.
  • Якщо ж ви вранці пішли до церкви і вже готові розговітися, то це має бути помірне вживання тваринної їжі: пробуємо одне (не більше!) яйце, трохи сирної паски, малесенький шматочок паски з борошна.

“З точки зору медицини такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм почав плавно перебудовуватися під звичайний режим харчування. Яйце – це найлегший тваринний білок. Сир, з якого складається сирна паска, це кисломолочний продукт, також вельми корисний для кишечника. А паски неодмінно повинні бути вчорашніми, недаремно ж наші мудрі предки починали пекти їх ще з четверга!”  – наголошує лікарка.

Корисні в цей час до столу кисла капуста, буряковий квас. На святковий стіл приготуйте рибу – відварну, парову, але не смажену або солону. Ідеальне м’ясо для великоднього столу – курка, телятина і пісна свинина. Причому не у вигляді шашлику або пиріжків, вареників чи пельменів, а рубане, відварене, запечене у фользі або приготоване на пару. Більш важкі сорти м’яса – гуска, індичка, баранина, жирна свинина – нехай почекають зо два тижні.

Ще одна порада: м’ясо вживати з гіркими травами. Не обов’язково з полином, будь-які ароматичні трави – кріп, петрушка, материнка, чебрець, імбир і м’ята. Вони поліпшують процеси травлення і надають стравам чудового аромату. З прянощами теж треба бути обережними, а червоний перець та інші гострі приправи у перші дні після посту краще взагалі не вживати.

Вихід з посту займає 1-2 тижні, тому радимо вам ознайомитися з основними правилами щодо повернення до повсякденного їжі. Повернення до звичайного раціону повинно бути поступовим, максимально повільним і вдумливим. Для того, щоб шлунково-кишковий тракт почав виробляти більше ферментів, що відповідають за розщеплення м’яса і тваринних жирів, потрібен час. А вже потім можна потроху починати їсти все.

Останні новини